T.Bikovskis: Krievu valodas plūsmas esamība paaugstina augstskolas konkurētspēju

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Portāls Gorod.lv jau ziņojis, ka krievu valodas maksas plūsmu ieviešana lielākajās Latvijas augstskolās varētu kļūtu par labu izglītības eksporta iespēju. 

Minēto domu pauda juridiskā biroja "Padva un partneri Baltija” valdes priekšsēdētājs un partneris Mihails Parinovs. Ar jautājumu, vai tas būtu reāli realizējams Daugavpilī, kur atrodas viena no lielākajām augstskolām valstī, portāla Gorod.lv korespondente vērsās pie ekonomista Teodora Bikovska.

"Protams, būtu nepieciešams aprēķināt, vai tas būtu ekonomiski izdevīgi, cik daudz cilvēku ierastos studēt. Runājot par pašu ideju, jāatzīmē, ka tā ir pareiza. Pastāv augstākās izglītības tirgus jēdziens, un, ja tā ir valsts augstskola, tas nenozīmē, ka tā nav šī tirgus daļa. Manuprāt, krievu valodas plūsma paaugstina augstskolas konkurētspēju. Pirmkārt, krievu valodas ieviešana augstskolās varētu nostiprināt tās pozīciju savā tirgū. Tomēr, vai tas palielinātu ārzemju studentu skaitu, ir strīdīgs jautājums.

Jebkurā gadījumā, runājot par tirgu, produkts ir jāpopularizē. Tas nozīmē, jāslēdz līgumi par studentu apmaiņu programmām ar citām augstskolām, tie varētu būt līgumi ar brālības pilsētām, cik tas ir realizējams var uzzināt tikai pamēģinot.

Mihaila Parinova izteiktā doma ir visai reāla, tomēr nav realizējama īsajā termiņā – nepieciešams laiks un zināmas darbības, lai potenciālie studenti uzzinātu par šādu iespēju, tāpēc produkts ir jāpopularizē, t.i., jāiegulda tajā finansiālie līdzekļi, lai padarītu informāciju pieejamu, piemēram, jānodrošina interneta mājas lapas variantu krievu valodā”, - pastāstīja T.Bikovskis.


Написать комментарий