KNAB aicina ārstniecības iestādes iestāties par korupcijas novēršanu

foto: doctor-help.org.ua
foto: doctor-help.org.ua

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aicina valsts un pašvaldības veselības aprūpes iestādes iesaistīties korupcijas novēršanā ārstu un pacientu attiecībās.

KNAB informē, ka 2013.gada 1.aprīlī spēkā stāsies grozījumi Krimināllikumā, kas paredz sodu par prettiesisku labumu piedāvāšanu vai nodošanu arī valsts un pašvaldības iestādes darbiniekiem, kuri nav valsts amatpersonas, lai tie izdarītu kādu nelikumīgu darbību labuma devēja vai jebkuras citas personas interesēs, izmantojot savas pilnvaras. Tai skaitā atbildība tiks paredzēta arī personām, kuras piedāvās vai nodos kukuli arī ārstam vai veselības aprūpes iestādes personālam.

Vienlaikus jaunās izmaiņas Krimināllikumā paredz labuma devēja atbrīvošanu no kriminālatbildības, ja labums šai personai pieprasīts vai izspiests vai ja tā pēc noziedzīgo darbību izdarīšanas labprātīgi paziņo par notikušo. Tāpat no kriminālatbildības var atbrīvot personu, kura labumu piedāvājusi.

"Lai valstī mazinātos korupcijas izplatība tieši veselības aprūpes jomā, ir svarīgi, ka ne tikai pacienti un mediķi tiek informēti par korupcijas nepieļaujamību, bet arī pašas medicīnas iestādes pauž atbalstu korupcijas novēršanai un demonstrē skaidru attieksmi pret iesaistīšanos koruptīvās darbībā. Tas iespējams izvietojot KNAB sagatavotos informatīvos plakātus medicīnas iestāžu telpās un citās sabiedrībai plaši pieejamās vietās," norāda KNAB pārstāvji.

Lai saņemtu pakalpojumu, ārstējoties poliklīnikā vai slimnīcā, pēdējo divu gadu laikā 28% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju vai viņu ģimenes locekļiem nācies izmantot neoficiālus maksājumus, dāvanas, barterdarījumus vai sakarus, liecina Tirgus un sociālo pētījumu aģentūras „Latvijas Fakti” 2012.gada nogalē veiktā aptauja.


Написать комментарий