Par Ziemeļkorejas premjeru iecelts ekonomisko reformu atbalstītājs

foto: ru.euronews.com
foto: ru.euronews.com

Ziemeļkorejas parlaments pirmdien iecēlis jaunu premjerministru, izraugoties šim amatam 74 gadus veco Paku Pondžu, kas stāsies līdzšinējā premjera Čoi Jonnima vietā, vēsta oficiālā ziņu aģentūra KCNA.

Dienu iepriekš, 31. martā, Paks Pondžu arī tikai iekļauts valdošās Korejas Darba partijas Politbiroja sastāvā. Viņš jau vadīja komunistiskās valsts valdību no 2003. līdz 2007.gadam, bet tika atcelts, kad izpelnījās valdošās Darba partijas un militārās vadības nelabvēlību ar savām ekonomiskajām reformām, kas paredzēja piešķirt lielāku patstāvību valsts uzņēmumiem un pakāpeniski samazināt pārtikas un pirmās nepieciešamības preču normēšanu.

Iepriekšējais premjers Čoi Jonnims, kurš amatā atradās kopš 2010. gada, ir Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna māsasvīrs. Amatā viņu iecēla iepriekšējais valsts vadītājs Kims Irsens, un Čoi Jonnims tika uzskatīts par stingrās līnijas piekritēju. Kā norāda Dienvidkorejas aģentūra Renhap, atsaucoties uz saviem avotiem Seulā, Paka Pondžu kļūšana par noslēgtās valsts premjeru var liecināt par Ziemeļkorejas vadības nodomiem veikt valstī ekonomiskās reformas.

Jāatgādina, ka 2012. gada decembra sākumā Ziemeļkoreja nosūtīja kosmosā raķeti ar pavadoni, bet 2013. gada februārī veica savā vēsturē trešo kodolizmēģinājumu. Atbildot uz šīm darbībām, ANO Drošības Padome apstiprināja virkni jaunu, pret Phenjanu vērstu sankciju. Tikmēr aģentūra Reuters vēstīja, ka Ziemeļkorejas vadību šīs sankcijas neuztrauc, jo tā plāno īstenot ekonomiskās reformas ar mērķi ievērojami palielināt ražas novākšanu, kas samazinātu valsts atkarību no ārvalstu pārtikas piegādēm.


Написать комментарий