ASV politiķi neizprot Saeimas deputātu uzvedību 16.marta pasākumos

foto: lat.mixnews.lv
foto: lat.mixnews.lv

ASV Ņujorkas štata asamblejas loceklis Aleks Broks-Krasnijs kopā ar kolēģi Stīvenu H.Kumbrovitu vēstulē Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai (V) norāda, ka atsevišķiem Saeimas deputātiem 16.martā nevajadzēja demonstrēt naidpilnu un necivilizētu uzvedību.

Saeimas Preses dienestā apliecināja, ka šāda vēstule parlamentā ir saņemta.

Runājot par 16.marta notikumiem, viņi norāda, ka bijuši liecinieki, kā jaunu vīriešu grupa izlauzās cauri policijas ierindām, sagrāva stendu, kas piederēja antifašistiskajai organizācijai, un pēc tam plēsa nost izstādītās holokausta upuru fotogrāfijas.

"Būdami šokēti par šo skatu, mēs jautājām, kādēļ šos jaunos cilvēkus neaiztur policija. Mums atbildēja, ka tie ir Latvijas Saeimas deputāti un viņiem ir deputātu imunitāte," norāda asamblejas locekļi.

"Protams, mums nav oficiālu tiesību nosodīt Latvijas Saeimas locekļu darbību. Tomēr mēs kā vēlētas amerikāņu amatpersonas uzskatām par savu pienākumu izteikt savu viedokli par to, ka NATO un Eiropas Savienības dalībvalsts parlamenta locekļiem nevajadzētu demonstrēt šādu naidpilnu un necivilizētu uzvedību," pauž Broks-Krasnijs un Kumbrovits.

Savā vēstulē viņi arī izsaka pateicību brīnišķīgajai pilsētai Rīgai un pauž patiesu apbrīnu tās skaistumam un cilvēkiem. Ņujorkas štata asamblejas locekļi arī uzslavē tiesībsargājošo iestāžu darbiniekus par to veidu, kādā viņi uzņēmās papildu atbildību un novērsa jebkādu sabiedrisko nekārtību izcelšanos pilsētā.

Mājaslapā "assembly.state.ny.us" norādīts, ka Broks-Krasnijs 1989.gadā no PSRS emigrējis uz ASV. Bakalaura grādu viņš ieguvis Maskavā. Citviet internetā norādīts, ka Maskava ir viņa dzimtā pilsēta.

Kā ziņoja portāls Mixnews.lv, 16.marta pasākuma laikā dažiem nacionālās apvienības (NA) VL-TB/LNNK deputātiem izdevās noraut antifašistu plakātus ar nacistu nobendēto upuru fotogrāfijām.

Brīdī, kad leģionāriem veltītā gājiena dalībnieki sāka likt ziedus pie Brīvības pieminekļa, pa antifašistu skaļruņiem sāka atskaņot Krievijas dziedātāja Muslima Magomajeva dziesmu "Buhenvaļdskij nabat", bet pēc tam atskaņoja uzrunas, kurās uzskaitīti nacistu paveiktie noziegumi.

Uz to reaģēja vairāki NA deputāti, kuri centās panākt, lai skaļruņi tiktu izslēgti vai arī skaņa tiktu nogriezta klusāk.
Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas vairākums 3.aprīlī balsojumā noraidīja priekšlikumu atzīt, ka deputāti Jānis Dombrava (VL-TB/LNNK) un Raivis Dzintars (VL-TB/LNNK) ar savu rīcību 16.marta pasākumu laikā būtu pārkāpuši deputātu ētikas kodeksu.

Sūdzību par abiem deputātiem bija iesniedzis deputāts Nikolajs Kabanovs (SC).


Написать комментарий