Cūku karos iestājies pamiers

foto: zooinfo.lv
foto: zooinfo.lv

Dānijas kapitāla cūkaudzēšanas SIA Nygaard International vienojusies ar Aizputes novada domi par turpmāko sadarbību, liecina informācija Satversmes tiesas spriedumā.

Tiesa 6.martā saņēmusi uzņēmuma iesniegumu ar lūgumu izbeigt tiesvedību lietā.

SIA Nygaard International vērsās Satversmes tiesā, lai tā izvērtētu Aizputes novada teritorijas plānojuma atbilstību Satversmei. SIA Nygaard International savā pieteikumā tiesai norādīja, ka Aizputes novada Lažas pagastā veic komercdarbību, kura saistīta ar cūku audzēšanu un plāno attīstīt komercdarbību, paplašinot fermas. Pieteikumā tika norādīts, ka Aizputes novada dome nepamatoti cenšoties ierobežot pieteikuma iesniedzējas uzņēmējdarbību, proti, ar prasību izstrādāt detālplānojumu tiekot likti šķēršļi uzņēmējdarbības paplašināšanai.

avukārt Aizputes novada dome norādījusi, ka prasība izstrādāt detālplānojumu lielfermu būvniecībai esot izvirzīta ar mērķi plānošanas un projektēšanas stadijā vispusīgi izvērtēt iespējamās problēmas un rast tām kompleksus risinājumus. Detālplānojums esot viens no galvenajiem instrumentiem, kuri nodrošina sabiedrības un valsts interešu saskaņošanu ar pieteikuma iesniedzējas interesēm.
Tomēr, neskatoties uz iesniegto lūgumu tiesvedību izbeigt, Satversmes tiesa turpināja lietu izskatīt, jo šāds iesniegums neesot pamats, lai izbeigtu tiesvedību. Savā spriedumā tiesa norāda, ka apstrīdētā Aizputes novada teritorijas plānojuma daļa atbilst Satversmei.

Jāmin vēl viena tiesvedība, kas abu pušu starpā norisinās Administratīvajā rajona tiesā, bet līdz Satversmes tiesas spriedumam lietas izskatīšana ir apturēta. Taču pilnīgi iespējams, ka arī šajā lietā tiks panākts mierizlīgums, kā to iepriekš pieļāva abas puses. Šajā lietā uzņēmums prasīja atcelt tam nelabvēlīgo pašvaldības pieņemto administratīvo aktu.

Db.lv rakstīja, ka jau trīs gadus ilgst tiesvedība, kurā Dānijas kapitāla cūkkopības SIA Nygaard International (NI) lūdz atcelt Aizputes novada domes lēmumu par noraidīto uzņēmuma ieceri Aizputes novada Lažas pagastā paplašināt fermu. Pērn NI iesniedza tiesā pieteikuma papildinājumus, lūdzot no pašvaldības piedzīt 5,72 milj. Ls, kas aptuveni atbilst novada gada budžetam. Tiesvedība ievilkusies arī tāpēc, ka tiesas sēdes vairākas reizes atliktas, jo puses paziņojušas, ka varētu slēgt mierizlīgumu. Arī 2011.gada rudenī strīdnieki informēja tiesu, ka gatavojas slēgt administratīvo līgumu, tomēr sarunas nonāca strupceļā.


Написать комментарий