Arheologi Londonas centrā atrod labi saglabājušos romiešu laiku ielu un neskaitāmus tūkstošus priekšmetu

foto: lat.mixnews.lv
foto: lat.mixnews.lv

Britu arheologi kādas jaunceltnes būvlaukumā Londonas centrā atklājuši seno romiešu būvētu ielu. Brīdī, kad arheologi tika izsaukti uz būvlaikumu Londonas Sitijā, kur kādreiz atradās neglīta biroju celtne un bārs, viņi neticēja nekādiem brīnumiem, raksta "independent.co.uk".

Pēc tam, kad izrakumos Blūmbergpleisā ir aizvadīti seši mēneši, zinātnieki uzskata, ir uzgājuši līdz šim lielāko romiešu priekšmetu krātuvi mūsdienu vēsturē un jau nodēvējuši izrakumu vietu par "ziemeļu Pompeju".

Londonas Arheloģijas muzeja pārstāve Sofija Džeksone atklāj, ka ir iegūts ļoti bagātīgs materiāls par Londonas pastāvēšanas pirmajiem četrsimts gadiem. "Mēs uzzināsim ļoti daudz jauna, tostarp vārdus un adreses, kuru mums nekad iepriekš nav bijis. Tas patiešām ir aizraujoši," viņa atzina.

Izrakumos atklātas senas koka celtnes, kanalizācija un apmēram astoņi tūkstoši dažādu artefaktu, piemēram, rakstu plāksnītes, apģerbu, dārglietas, māla izstādājumus. Mitrumā – līdzās izrakumu vietai kādreiz plūdusi Valbrūkas upe - un bezskābekļa apstākļos labi saglabājušies pat ādas un kaula izstrādājumi, kas zemē nogulējuši teju 2000 gadus.

Izrakumos atklāti apmēram 250 ādas apavi, rakstāmplāksnītes Londonas iedzīvotāju vārdu un adrešu uzrakstīšanai, kā arī iepriekš neredzētas šūtas ādas mēbeles un dzintara amulets, kas izgatavots gladiatora galvas formā.

Savukārt muzeja Romas vēstures speciālists Maikls Māršals atzīst, ka atradums pilnībā mainīs priekšstatus par romiešu periodu Londonā.

Apmēram 150 rakstāmplāksnīšu tika atklātas vienā telpā, atradums ļaus dubultot zināmo tā laika londoniešu vārdus. "Tas ir tik interesanti, jo ir saglabājies teksts," piebilda Māršals. Izrādās, par Londonu visā Romas laika literatūrā ir zināmas vien četrpadsmit atsauces.

Jāpiebilst, ka jaunā "Bloomberg" ēka atradīsies vietā, kur pirms dažiem gadiem tika nojaukta 1952.gadā būvētā Baklerberijas ēka. Toreiz būvdarbu laikā te tika atklāts Mitra templis, kas pēc dažiem gadiem tika pārvietots citā vietā. Tādēļ arheologiem sākotnēji nebija ticības, ka varētu būt saglabājušās kādas vērtīgas tā laika liecība. Tagad arī templis atgriezīsies savā vēsturiskajā atrašanās vietā.


Написать комментарий