“Ikea” meklē iespējas Zviedrijā pārdot gaļas bumbiņas, kuru sastāvā atklāta zirga gaļa

foto: lat.mixnews.lv
foto: lat.mixnews.lv

Zviedrijas mēbeļu un mājsaimniecības preču gigants "Ikea" šobrīd meklē iespējas Zviedrijā pārdot vai atdot frikadeles, kas no tirdzniecības tika atsauktas to sastāvā konstatētās zirga gaļas dēļ.

Kā otrdien apliecināja uzņēmuma pārstāve Ilva Magnusone, "mēs meklējam iespējas izmantot frikadeles kā pārtikas produktu, jo tās patērētājiem ir pilnīgi nekaitīgas. Taču mēs joprojām veicam pārrunas ar atbildīgajiem dienestiem".

"Ja mums tas neizdosies, otra iespēja ir izmantot tās kā biogāzi," piebilda Magnusone.

Šajā situācijā lielākos sarežģījumus rada centieni ievērot Zviedrijā spēkā esošo prasību, ka visiem pārtikas produktiem jānorāda "precīza informācija" par to sastāvā esošo gaļu.

Zirga gaļas daudzums februārī no tirdzniecības atsauktajās "Ikea" frikadelēs bija neliels.

Frikadeles plānots izmantot tikai Zviedrijā, kur lielākā daļa šī produkta kopš februāra tikusi uzglabāta. "Ikea" veikaliem citās valstīs ir jāievēro attiecīgo valstu likumi un normatīvi, uzsvēra uzņēmuma pārstāve.

Ar "Ikea" zīmolu tirgotās frikadeles, kuru sastāvā tika konstatēta zirga gaļa, februārī tika atsauktas no veikaliem 25 Eiropas un Āzijas valstīs. Šī produkta sastāvā zirga gaļa tika apstiprināta Čehijas dienestu veiktajās pārbaudēs.

Savukārt šomēnes uzņēmums bija spiests atsaukt no saviem Eiropas veikaliem 17 000 porciju aļņa gaļas lazanjas, jo kādā paraugā Beļģijā tajā konstatēta cūkgaļas klātbūtne.

Kopš tā dēvētā zirga gaļas skandāla aizsākuma šā gada janvārī visā Eiropā pēdējā laikā ir pastiprināta pārtikas produktu kontrole.


Написать комментарий