ASV astronomi: kā izveidojās Saules sistēma 2

foto: solarsystem.ucoz.net
foto: solarsystem.ucoz.net

Pateicoties investīcijām kosmiskajās zinātnēs, vērojot daļiņas, kuras atrodas meteorītu iekšienē, zinātnieki var pētīt zvaigžņu lomu un nepieciešamību, kuras bija parādījušās pirms Saules sistēmas izveides, vēsta profi – forex.org.

Tā primitīvajos meteorītos bija atrastas divas krama dioksīda granulas (SiO2, svarīgākā smilts sastāvdaļa). Šādu atklājumu veica Vašingtonas universitātes zinātnieki, kas atrodas Sent – Luisā ASV. Savukārt, tā kā krama dioksīda veidošanās parasti nenotiek zvaigžņu atmosfērā, tad šāds atklājums kļuva par pārsteigumu visuma pētīšanā.

Agrāk tika ziņots, ka zinātnieki  bija atklājuši 5 šādas smilts granulas. Bet tad to izotopais sastāvs norādīja uz to, ka šādas smiltis bija izveidojušās uz zvaigznēm asimptotisko milžu virknē. Precīzāk, tie bija tā saucamie sarkanie giganti, kuri zaudē lielāko savas masas daļu ar spēcīgu zvaigžņu vēju palīdzību un izplešas līdz milzīgiem izmēriem savas dzīves cikla nobeigumā.

Smilšu granulas atšķirībā no sarkaniem gigantiem nokļuva uz mūsu planētu divu zvaigžņu sprādziena rezultātā, tās eksplodē savas dzīves cikla beigās.

Palika zināms, ka smilšu granulas ir ar skābekli bagātas, pēc ķīmiskā sastāva tas ir viens no stabilākajiem skābekļa izotopiem.
Astronomi uzskata, ka jaunajā zinātniskajā pētījumā, kuru prezentēja žurnālā Astrophysical Journal Letters, piedāvā, ka šīs smilšu granulas sekmēja jaunās Saules sistēmas izveidošanos. Tas ir tāpēc, ka jaunatrastām granulām, kuras atrada dažāda tipa meteorītos, ir vienāds izotopu sastāvs.

Pateicoties investīcijām, kuras tiek izdalītas kosmosa izpētei, zinātniekiem ir iespējas jaunos atklājumus attīstīt, tas ļauj saprast kā radās zvaigznes un citi kosmosa ķermeņi. Pateicoties finansējumam ir iespēja atrast planētas, uz kurām tāpat kā uz Zemes ir dzīvība.


Написать комментарий

Kremnii nav krams, bet silīcijs. ;DDD

Tur nav ko iespringt – kārtējais Google tulkojums..

Написать комментарий