M.Isupova: Daugavpilī tikai daži skolotāji saņem 600–700 latus

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Daugavpils Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldes vadītāja Marina Isupova paziņoja portālam Gorod.lv, ka pagaidām nav skaidrs, kādā veidā Latvijas Izglītības un zinātnes ministrija plāno mazināt nevienlīdzību Latvijas pedagogu atalgojumos, un viņa pagaidām nevēlētos komentēt minētās reformas lietderīgumu.

Atgādināsim, ka nesen plašsaziņas līdzekļos izskanēja informācija, ka Izglītības un zinātnes ministrija sākusi darbu pie jaunas reformas – pāreju uz tā saukto cieto "algu", lai mazinātu nevienlīdzību, kad daži skolotāji saņem darba algu līdz 1000 latiem, bet daudzu skolotāju atalgojums nav pat 300 lati mēnesī. Lielāko algu saņēmējiem reforma nozīmētu strādāt mazāk, saņemt mazāk un atdodot savu slodzi citiem.

M.Isupova atzīmēja, ka valsts plāno ieviest arī 40 stundu darba nedēļu, bet pagaidām nav skaidrs, kā tas notiks, kādi būs skolotāju pienākumi šajā gadījumā, kāda būs likme un uz ko tā atteiksies. Pagaidām skaidrs ir viens – kas šobrīd saņem vairāk (jo ir vairāk pieprasīts un kam ir lielāka slodze), var zaudēt ienākumos, bet kas saņem mazāk – var cerēt uz algas pieaugumu.

Daugavpils Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldes vadītāja paziņoja, ka viņa ir pārsteigta par plašsaziņas līdzekļos minēto skolotāju atalgojumu 1000 latu apmērā. M.Isupova uzskata, ka, ja runa ir par parastu, vidējo skolu, šāda darba alga iespējama, tikai pārkāpjot skolas darba organizācijas prasības. M.Isupova paskaidroja, ka pastāv kārtība, kas nosaka, kādi līdzekļi no skolas saņemtā finansējuma tiek iedalīti administrācijas darba, bibliotēkas darba nodrošināšanai, sociālo pedagogu, skolotāju atalgojumiem un citām skolas vajadzībām.

„Nav saprotams, kā, ievērojot visas finansējuma sadales prasības, var noteikt darba algu 1000 latu apmērā. Acīmredzot šādās skolās papildiespējas un pakalpojumi (bibliotēkas pakalpojumi, sociālo pedagogu, logopēdu konsultācijas utt.) tiek sniegti minimālā apjomā, bet pilna apjoma pakalpojumi ir par maksu. Daugavpils skolās ir cits princips.  Darba algu apmērs ir daļēji atkarīgs no skolu direktoriem – kāds pieņem darbā mazāku skolotāju skaitu un iedod viņiem lielāku slodzi, kāds pieņem vairāk cilvēku un attiecīgi likmes ir mazākas”, - pastāstīja M.Isupova. 

Statistikas dati liecina, ka Daugavpils skolotāju mazāka darba alga ir 270 lati (likme – 21 stunda, darba stāžs – līdz 5 gadiem), lielāka darba alga kategorijā līdz 5 gadiem ir 390 lati, kategorijā vairāk nekā 10 gadi – 400 lati. Dažu skolotāju darba algas ir 600-700 lati: viens skolotājs par 31 stundām saņem 699 latus, cits, kuram ir gandrīz 2 likmes (39,1 stunda), saņem 735 latus.
Vidējā cena par likmi pilsētā ir 354,52 lati.


Написать комментарий