IT speciālists – darba tirgū karstākā vakance

foto: 3dnews.ru
foto: 3dnews.ru

«Maldīgs ir uzskats, ka informācijas tehnoloģiju (IT) speciālistiem darba dienas saistās tikai ar jaunākajām tehnoloģijām un sēdēšanu pie datora.

Daudz laika tiek veltīts arī savstarpējai komunikācijai, tāpēc profesionālam sava aroda pratējam jāpiemīt labām uzklausīšanas prasmēm, teicamām saskarsmes un sadarbības iemaņām, kā arī ļoti vēlama ir svešvalodu, it īpaši, angļu valodas, pārzināšana,» uzskata Exigen Services Latvia programmētājs Oskars Liukis.

Viņš ir pārliecināts, ka IT joma ir viena no perspektīvākajām nozarēm ar izteiktu nepieciešamību pēc darbaspēka. To apliecina arī darba devēji, uzsverot, ka jau tagad kadru trūkums kļuvis ļoti izteikts.

Oskars Exigen Services Latvia durvis pirmo reizi vēra kā praktikants. «Tobrīd studēju Latvijas Universitātes Datorikas fakultātes 2. kursā un viens semestris bija paredzēts praksei. Kā stažēšanās vietu izvēlējos Exigen Services Latvia, jo vēlējos darba pieredzi gūt starptautiskā uzņēmumā, kas uzkrājis plašu pieredzi,» stāsta Oskars.

Saredz lielu potenciālu

Kad prakse tuvojusies izskaņai, viņam piedāvāts kļūt par pilntiesīgu uzņēmuma komandas locekli. «Maijā apritēs gads, kopš strādāju Exigen Services Latvia kā pastāvīgs darbinieks,» precizē Oskars. Raksturojot programmētāja darba pienākumus, viņš skaidro: «Vispirms ir jāuzklausa klienta vajadzības un vēlmes, ko viņš vēlas redzēt savā programmā vai aplikācijā. Kad abas puses ir nonākušas pie kopsaucēja, sākas darbs pie klienta prasību iedzīvināšanas – programmētājs kā celtnieks veido gabaliņu pēc gabaliņa, tos testē, liek kopā, līdz vēlamais gala rezultāts ir prezentējams pasūtītājam.» Viņš stāsta, ka darba augļi pārsvarā ir redzami tikai pēc vairāku mēnešu rūpīga darba, citreiz projekts ilgst pat gadu un vairāk. «Tomēr tad, kad no klienta dzirdi atzinīgus vārdus, saproti, ka ieguldītie pūliņi bija tā vērti,» stāsta Oskars. Viņaprāt, programmētāja profesija ir pieskaitāma pie dinamisko un daudzpusīgo profesiju saimes, kur darba ritumā nav vietas vārdam «garlaicīgi». Viņa darba dienas lielākoties saistītas ar mobilo aplikāciju izstrādi, un šai jomai, kā arī visai IT nozarei kopumā Oskars saredz lielu potenciālu nākotnē. Šie novērojumi mudinājuši arī viņu pašu izglītības ceļu un darba gaitas saistīt ar IT jomu. «Uzskatu, ka IT speciālistiem darba iespējas ir gana plašas tepat Latvijā, nemaz nerunājot par citām valstīm. Šo manu pārliecību apliecina arī fakts, ka vairāk nekā 90% manu kursabiedru jau studiju laikā ir atraduši savu vietu darbā tirgū un strādā atbilstoši studiju virzienam,» uzsver Oskars.

Nespēj aizpildīt visas vakances

Tam, ka pieprasījums pēc speciālistiem ir augsts, piekrīt arī darba devēji. Microsoft Latvia vadītājs Ēriks Eglītis stāsta: «Microsoft Latvia darbinieku profils Latvijā ir vairāk orientēts uz pārdošanu – pārsvarā nodarbinām augsti kvalificētus IT speciālistus ar mārketinga un pārdošanas spējām. Tai pašā laikā ikdienā bieži saskaramies ar mūsu partneru izaicinājumiem piesaistīt plaša profila darba tirgū konkurētspējīgus informāciju tehnoloģiju speciālistus. Tāpat jāpiebilst, ka Skype birojs Tallinā un visā pasaulē regulāri meklē darbiniekus dažādajām pozīcijām un tāpat nespēj aizpildīt visas vakances. Runājot par situāciju Latvijā, jāteic, ka augstskolu beidzēju skaits nav pietiekams, lai apmierinātu gan Latvijas, gan citu valstu prasības pēc kvalificēta darbaspēka. Otrkārt, mācību programmas ne vienmēr ir pielāgotas reālajām darba tirgus vajadzībām un prasībām. Bieži novērojam, ka tie studenti, kas agrīnajos studiju gados paralēli studijām strādā, ir daudz konkurētspējīgāki un prasmīgāki par tiem, kuri visus studiju gadus mācību vielu apgūst vien skolas solos.» Microsoft Latvia komanda gada laikā vidēji piesaista 3 līdz 5 cilvēkus ar ļoti labām tehniskajām datora zināšanām mārketingā un pārdošanā, «tomēr jāatzīst, ka Latvijā ir grūti atrast darbinieku ar izcilām svešvalodu zināšanām, tostarp angļu, kurš spētu strādāt patstāvīgi un komandā, kā arī būtu spējīgs ātri mācīties un strādāt uz rezultātu. Jau vairākus gadus kopā ar partneriem un nozares asociācijām mudinām jaunos cilvēkus izvērtēt iespēju veidot savu karjeru informācijas un komunikāciju tehnoloģijas (IKT) jomā – gan aktīvi iesaistoties Ēnu dienā un E-prasmju nedēļā, gan apmeklējot skolas un augstskolas un rīkojot virkni pasākumu mūsu telpās. Kā galvenās nozares priekšrocības vienmēr minu plašas un starpdisciplināras darba iespējas, jo tehnoloģiju speciālisti ar savām prasmēs var strādāt jebkurā nozarē, kā arī konkurētspējīgu atalgojumu, kas Latvijas IKT nozarē šobrīd ir divas reizes augstāks par vidējo,» akcentē Ē. Eglītis.

Ne visi gribētāji der

Aktīvi jauniešu piesaistē ir arī AS RIX Technologies. «Tā kā esam 100% Latvijas uzņēmums, esam arī savas valsts patrioti. Kamēr vien spēsim, speciālistus no ārvalstīs nepiesaistīsim. Tāpēc pašlaik aktīvi līdzdarbojamies un atbalstām gan nozares asociāciju, gan zinātnes un izglītības organizāciju pasākumus IKT nozares un profesijas popularizēšanai. Strādājam, lai jaunieši pamanītu un novērtētu IKT profesiju priekšrocības un perspektīvu,» stāsta RIX Technologies valdes locekle Eva Butāne. Viņa ir pārliecināta, ka šajā nozarē tuvākajā laikā bezdarbs nav gaidāms. «Tie, kas studijas IKT specialitātēs pabeidz, tiešām ir uz izķeršanu. Tomēr jāuzsver, ka darbinieku izvēlē svarīgs ir ne tikai diploms, bet arī praktiskās iemaņas, vēlme strādāt izvēlētajā profesijā un nemitīgi pilnveidot savas zināšanas. Diemžēl ne vienmēr uzņēmumam ir iespēja pieņemt darbā darbiniekus bez praktiskās pieredzes vai ar nelielu pieredzi un darba procesā apmācīt jaunos darbiniekus. Īstenojot vērienīgus valsts nozīmes projektus, katra minūte ir svarīga un kļūdas nav pieļaujamas. Šī iemesla dēļ arī kadru atlase notiek ļoti rūpīgi,» norāda E. Butāne. Viņa teic, ka pašlaik uzņēmumā ir aptuveni 10 brīvas vakances un īpaši karsta ir NET programmētāja vakance. «NET programmētājus meklējam jau vairāk nekā mēnesi. Jāatzīst, ka kvalificētu programmētāju atrašana ir diezgan problemātiska, jo kadru trūkums IKT nozarē pašlaik kļuvis tiešām izteikts,» uzsver E. Butāne.


Написать комментарий