KNAB saņēmis iesniegumus par iespējamiem aģitācijas pārkāpumiem no dažādiem Latvijas reģioniem

foto: lvportals.lv
foto: lvportals.lv

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pārstāvis Andris Vitenburgs paziņoja portālam Gorod.lv, ka kopš priekšvēlēšanu aģitācijas termiņa sākuma 2.februārī KNAB saņēmis 55 oficiālos iesniegumus saistībā ar aģitāciju, administratīvā resursa izmantošanu, kā arī ar lūgumu paskaidrot likuma normas.

Iesniegumi tiek saņemti no dažādiem Latvijas reģioniem, sīkāka informācija šobrīd netiek izpausta.  

Priekšvēlēšanu aģitācijas termiņa sākumā visvairāk iesniegumu bija ar lūgumu paskaidrot aģitācijas norisi un dažas modelētas situācijas. Savukārt šobrīd KNAB saņem iesniegumus par konkrētiem partiju rīkotiem pasākumiem, par iespējamiem pārkāpumiem un administratīva resursa izmantošanas gadījumiem.

KNAB uzsācis reklāmas izdevumu un reklāmas pārbaudi, kuros vērojamas priekšvēlēšanu aģitācijas pazīmes. Nepieciešams laiks, lai pabeigtu pārbaudes, izvērtējot vairāku pazīmju kopumu, tostarp konkrētās rīcības saturu, mērķi un raksturu. Šo pārbaužu rezultātā tiks konstatēts, vai iespējamā aģitācija ir saistīta ar kādām politiskām partijām vai ar tām nesaistītajām personām. 

Saskaņā ar likumu KNAB saņem no aģitācijas pārstāvjiem informāciju par aģitācijas materiālu izvietošanu, labdarības pasākumu finansēšanu.
Informāciju par pārbaužu rezultātā konstatētajiem pārkāpumiem KNAB paziņos pēc visu pārbaužu rezultātu apkopošanas sešu mēnešu laikā pēc partiju deklarāciju saņemšanas, t.i., ne vēlāk par 2014.gada janvāri.

KNAB atgādina, ka no 2.maija partijām un plašsaziņas līdzekļiem būs jāsāk ievērot priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošanas aizliegums. Saskaņā ar likumu no 2.maija priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošana elektroniskā plašsaziņas līdzekļa televīzijas programmās un raidījumos ir aizliegta, izņemot gadījumu, kad tiek izmantotas tiesības uz valsts nodrošināto bezmaksas raidlaiku vai tiek nodrošināta līdzdalība priekšvēlēšanu raidījumos sabiedriskā pasūtījuma ietvaros.


Написать комментарий