Eirokomisija nevēlas atteikties no 500 eiro banknotēm, taču domā atcelt 1 un 2 centa monētas

foto: grid.mk
foto: grid.mk

Briselē uzsāka oficiālu diskusiju par 1 un 2 centa monētu atcelšanu, ziņo portāls newsru.com. Pavasara sākumā plaši diskutēja par 500 eiro banknotes atcelšanu.

Otrdien Eirokomisija publicēja ziņojumu, kurā bija norādīts, ka no emisijas nepieciešams izņemt centus, kuru nominālvērtība ir 1 un 2, jo to ražošana izmaksā dārgāk nekā to nominālvērtība.

Ideju par šo monētu atcelšanu atbalsta gandrīz visas ES dalībvalstis, atzīmējot, ka tās nelieto gandrīz neviens un automātos tāda veida monētas nepieņem, lielākā daļa maksājumu ES tiek veikti elektroniski.

Uz doto brīdi eirozonas valstu teritorijās atrodas 46 miljardi 1 un 2 centu monētas, kopumā tas ir vairāk par 100 tūkst. tonnām tērauda un vara sakausējuma.

Eksperti uzskata, ka vislabākais variants kā izņemt monētas no emisijas, pārtraukt šo monētu ražošanu. Eirokomisija atzīmē, ka šo monētu izņemšana var izsaukt domstarpības iedzīvotāju vidū, ja būs straujš cenu kāpums vērtību noapaļošanas dēļ, kā tas notika 2002.gadā, kad bija laistas apgrozībā eiro banknotes un monētas.

Visdrīzāk šīs bailes ir saistītas ar psiholoģiju, jo cilvēki pārmaiņas vienmēr uztver ar bailēm. Cenu kāpums nebūs manāms, jo ES nemitīgi kāpjas cenas uz pārtikas un pirmās nepieciešamības precēm, tāpēc cenu kāpums nebūs ļoti manāms.


Написать комментарий