Amerikāņu oficieris, izmantojot ģimenes fotogrāfijas, pastāstīja par NATO darbību un sadarbību ar Latviju

foto: gorod.lv
foto: gorod.lv

Trešdien, 15.maijā, Daugavpils universitātē notika ļoti interesanta tikšanās: divi oficieri pastāstīja studentiem un pasniedzējiem par NATO funkcijām. Viens no viņiem bija Amerikas Gaisa spēku lidotājs, otrs – Latvijas Bruņoto spēku pārstāvis.

Lekcija atgādināja labi pazīstamu cilvēku sarunu un tās nosaukums bija „Divi brāļi, divi draugi un NATO” (Two brothers, two friends and NATO). ASV Gaisa spēku pulkvežleitnants Endrjū Roberts atzīmēja, ka viņa vizītes mērķis ir pastāstīt, ka Amerika nav tikai Holivuda un hamburgeri, bet runātu par tās cilvēkiem, par to, ka NATO nav abstrakta organizācija.  

Viņa stāsts par Latvijas un NATO sadarbību bija aizraujošs, daudz tika stāstīts arī par cilvēku savstarpējām attiecībām. Prezentācijas gaitā visi klātesošie aplūkoja fotogrāfijas no ģimenes albuma, kurā līdz ar fotogrāfijām no vairākām militārajām misijām un tikšanos ar valstu prezidentiem, tostarp V.Vīķi-Freibergu un V.Zatleru, bija arī ģimenes svētku un ceļojumu fotogrāfijas.

Ziemeļatlantijas alianses devīze ir „Spēcīgāki kopā” (Stronger together), tādēļ, stāstot par sadarbību ar NATO, E.Roberts minēja kāda Latvijas oficiera stāstu, kurš tika nogalināts misijā Afganistānā. Lai palīdzētu viņa ģimenei, kura palika bez apgādnieka, Vācijas, ASV un citu valstu iedzīvotāji savāca lielu ziedojumu.

Savukārt Latvijas armijas pulkvežleitnants Ilmārs Lejiņš pastāstīja par NATO struktūru, par šīs organizācijas darbību, tās dalībvalstu sadarbību. Oficieris salīdzināja NATO ar lielu mašīnu, kuras 500 riteņiem nepieciešams pagriezties kādā vienā virzienā. Studentu uzmanībai tika piedāvāti dokumentu par Latvijas militāro personu apbalvošanu.

Pēc stundas garas lekcijas visi interesenti varēja izvēlēties grāmatas angļu valodā, kuras viesi atveda kā dāvanas.

ASV vēstniecība Latvijā bieži rīko šāda veida tikšanās, kuru pamatauditorija ir vidusskolēni un studenti.  

Portāls Gorod.lv pateicas par palīdzību ASV Informācijas centra Daugavpilī vadītājai Natālijai Oševerovai un Latvijas Universitātes absolventei Aleksandrai Kisļicinai.


Написать комментарий