Ārzemēs par «dārgo» «Apple» datoru lietderību vairs nešaubās

foto: www.acmt.hr
foto: acmt.hr

Starptautiskajos informācijas tehnoloģiju (IT) medijos debates par «dārgiem» «Apple» datoriem un it kā lētākām citu ražotāju ierīcēm izsīka pirms aptuveni trīs gadiem ar noslieci, ka pēc plaši lietotās mērauklas «kopējās īpašumā turēšanas izmaksas» (total cost of ownership/TCO) «Apple» datortehniku lietot esot izdevīgāk.

Gandrīz visi raksti, kas atrodami, meklējot (angļu valodā) jēdzienu «»Macintosh» pret PC», ir no 2010.gada un agrāk. Pēc tam par šo jautājumu šķēpus vairs nelauž, bet bieži tiek ziņots par «Apple» datortehnikas un «iPhone» telefonu augošo īpatsvaru korporatīvajā tirgū, kuram nosacīti var arī pieskaitīt valsts un citas publiskās pārvaldes iestādes.

Jau ziņots, ka Valsts kontrole (VK) secinājusi, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) ir iegādājusies nesamērīgi dārgus mobilos tālruņus un portatīvos datorus ministrijas vadībai.

VK revīzijas ziņojumā par 2012.gada pārskata sagatavošanas pareizību norādīts, ka ministrija 2011.gada novembrī un decembrī un pagājušajā gadā ir iegādājusies 37 mobilos tālruņus, kuru cena svārstās no deviņiem līdz 204 latiem par tālruni, kā arī 18 mobilos tālruņus «Apple iPhone4S», kur viena tālruņa cena ir no 385 līdz 549 latiem. Iegādāti arī 14 portatīvie datori «Apple MacBook Air», tērējot tam 12 581 latu.

«Programmatūras izmaksas «Windows» operētājsistēmai ir dārgākas nekā atbilstošai «Macintosh» programmatūrai, un kopējā turēšanas laikā «Windows» TCO līdzināsies, ja ne pārsniegs «Macintosh«», 2010.gadā rakstīja blogeris un vairāku IT rakstu un konferenču prezentāciju autors, kas sevi prezentē ar segvārdu «Kirk».

«»Maki» uzņēmuma vidē ir ne tikai lētāk uzturami, tie ir būtiski lētāki,» 2010.gadā rakstīja IT portāls «CIO» (burtu kopa apzīmē galveno informācijas sistēmu menedžeri - chief information officer). Tiesa gan, portāls atsaucās uz pētījumu, kuru veica nozares organizācija, kas tobrīd saucās «Enterprise Desktop Alliance» un, pēc internetā pieejamās informācijas, galvenokārt nodarbojās ar «Apple» sistēmu ieviešanas problēmām korporatīvā vidē.

Savukārt portāls «Open Surge» rakstīja, ka «tā ir bijusi ilgstoša debate - vai «Apple» dators ir dārgāks par «Windows» datoru. Protams, nekāda debate īsti nesanāk, ja runa tikai ir par to, cik maksā iznest «Apple» datoru vai «parasto» datoru no veikala».

VK savā VARAM datortehnikas un telefonu iepirkumu revīzijā salīdzina tīras pirkšanas jeb «cenas, iznesot no veikala», liekot saprast, ka «Apple» tehnikai tās ir lielākas nekā citiem ražotājiem. Tomēr VARAM izsūtījis skaidrojumu, ka citu ražotāju pirkšanas cena (bez lietošanas un uzturēšanas izmaksām, par kurām neraksta ne VK, ne VARAM) bijusi augstāka par «Apple» cenām.

Pirms šo ierīču iegādes tika izvērtētas vairākas tirgū esošās alternatīvas un to izmaksas. Izpēte liecināja, ka šādas funkcionalitātes tehnikas vienības cena citiem ražotājiem ir lielāka, piemēram, «Toshiba z930/3G» - 992,18 lati vai ar «Samsung Series 9 900X3D, Core i5-3317U» datoriem - 978,26 lati.

Sadalot VARAM par 14 portatīviem datoriem «Apple MacBook Air» tērēto 12 581 latu, to vienības cena ir 898 lati.

IT nozares eksperts un privātuzņēmējs Jurģis Ķiršakmens, kas agrāk strādājis IT koncerna «Tieto» Latvijas meitasuzņēmumā, ir nedaudz skeptisks par TCO skaitļu salīdzinājumiem. «Ko tu vēlies, to tu pierādīsi,» viņš teica.

Vienlaikus Ķiršakmens norādīja, ka privātajā sektorā izvēli par labu pēc veikala cenas dārgākajiem «Apple» produktiem nosaka speciālistu nostāja, kas bieži izvēlas strādāt uzņēmumos, kur lieto «makus».

«Darbinieki uzskata, ka instrumentiem ir jābūt labiem, nevis «lētākam skrūvgriezim«,» viņš teica. Darba devējs, lai piesaistītu speciālistu, ir kvalit

IT nozares medijos arī bieži raksta, ka noslieci par labu «Apple» tehnikai izraisa darbinieku ieradums nest pašiem savus rīkus uz darbu, tostarp «iPhone» telefonus un «iPad» planšetdatorus, kas bieži kalpo gan darba, gan privātām vajadzībām.


Написать комментарий