Portālā “Manabalss.lv” vāc parakstus, lai zāļu instrukcijas būtu arī krievu valodā

foto: spoki.tvnet.lv
foto: spoki.tvnet.lv

Partijas "Par dzimto valodu" valdes loceklis Ilarions Girs portālā "Manabalss.lv" vāc parakstus, lai medikamentiem pievienojamā obligātā anotācija būtu arī krievu valodā. Patlaban portālā par iniciatīvu parakstījies 731 cilvēks.

Iniciatīvas autors norāda, ka 37% Latvijas iedzīvotāju krievu valoda ir dzimtā (ģimenes) valoda, taču patlaban Latvijas likumdošana pieprasa no farmācijas uzņēmumiem pievienot Latvijā tirgotajiem medikamentiem instrukcijas vienīgi latviešu valodā.

"Likums neierobežo farmācijas uzņēmumus instrukciju valodu izvēlē, taču vairums no tiem ignorē iedzīvotāju reālo etnisko sastāvu un nepievieno medikamentiem instrukcijas krievu valodā. Zāļu līdzekļa instrukcija tā lietotājam ir svarīga specifiska informācija, tās kļūdaina izpratne ir saistīta ar nopietnu risku cilvēka veselībai un dzīvībai," uzsver Girs.

Viņš akcentē, ka tādējādi Latvijas krievvalodīgie iedzīvotāji ir pakļauti paaugstinātam veselības riskam, kas saistīts ar nepareizu zāļu lietošanu.

Girs rosina papildināt likumdošanas prasību obligāti pievienot medikamentiem anotāciju latviešu valodā ar prasību tam klāt pievienot anotāciju arī krievu valodā.

"Īstenojot piedāvātās pārmaiņas, Latvijas sabiedrība iegūs labāku iedzīvotāju aizsardzību no veselības kaitējuma riska nepareizas zāļu lietošanas dēļ," uzskata iniciatīvas pieteicējs.

Viņš arī norāda, ka tas nav jautājums par latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, bet jautājums par Latvijas iedzīvotāju veselības aizsardzību neatkarīgi no tā, kura valoda ir dzimtā.

"ManaBalss.lv" ir sabiedrības iniciatīvu platforma, kurā iniciatīvas var ierosināt un parakstīt ikviens pilsonis no 16 gadu vecuma. Savukārt katra iniciatīva, ko paraksta vismaz 10 000 pilsoņu un kas atbilst Saeimas juridiskajiem kritērijiem, nonāk Saeimā.


Написать комментарий