Ilūzija par kontroli noved pie pārlieku lielas pašpārliecinātības

foto: mathworld.wolfram.com
foto: mathworld.wolfram.com

Daudzas no investoru kļūdām ir saistītas vairāk ar psiholoģijas niansēm nekā ar finanšu pasauli, norāda eksperti.

Tas, cik vēl ilgi pasaules vadošajos akciju tirgos turpināsies šā brīža buļļu tendences paliek atklāts jautājums. Piemēram, ASV akciju tirgus S&P 500 indeksa vērtība bez izteiktām korekcijām pieaug jau kopš pagājuša gada novembra vidus. Rezultātā minētā indeksa vērtība kopš minētā termiņa ir palielinājusies jau gandrīz par 23%. Savukārt kopš 2012. gada sākuma S&P 500 indeksa vērtība ir pieaugusi jau par 32,5%. Arvien vairāk analītiķu pauž viedokli, ka pašreiz cenu korekcija akciju tirgos būtu pat veselīga, lai neveidotos cenu burbuļi. Tiesa gan, pat neskatoties uz šādām runām, «buļļu tirgus» (akciju cenām pamatā ir tendence pieaugt) turpinās pilnā sparā un būtu vērts parunāt par lielākajām investoru kļūdām, kas tiek pieļautas esot aktuālai jau pieminētajai buļļu tendencei.

«Cilvēki mēdz pieļaut diezgan daudz kļūdu, investējot finanšu tirgos. Piemēram, cilvēkiem ir nosliece būt pārlieku lieliem optimistiem, vērtējot savas spējas investīciju jomā. Ja pavaicāsiet cilvēku grupai, vai tie domā, ka ir labi autovadītāji, proti, ar spējām virs vidējā līmeņa, tad aptuveni 80% ļaužu atbildēs, ka viņu spējas ir labākas. Arī investīcijās ir līdzīgi, bet rezultāts ir ilūzija, ka situācija tiek kontrolēta. Cilvēkiem ir tendence saistīt panākumus ar savām spējām, bet neveiksmes attiecināt uz neveiksmīgu ārējo apstākļu sakritību. Pārlieku liels optimisms noved pie pārspīlētas pašpārliecinātības,» norāda SEB Wealth Management Pārvaldīšanas nodaļas vadītājs Jānis Rozenfelds.

«Kādā jau 1970-tajos gados veiktā eksperimentā cilvēkiem tika iedoti analītiskie materiāli par 12 kompāniju akcijām ar uzdevumu noteikt, vai zināmā laika periodā akciju cenas pieaugs vai samazināsies. Pareizi bija tikai 47% prognožu, toties paši eksperimenta dalībnieki uzskatīja, ka viņi spēs pareizi noteikt akciju cenas virzienu 65% gadījumu. Ir sens teiciens: «Nejauc gudrību ar buļļu tirgu». Vēl viena cilvēku psiholoģijas īpatnība ir tendence pieturēties pie noteikta viedokļa vai prognozes. Finanšu tirgi ir mainīgi, un stūrgalvīga turēšanās pie viedokļa, kas ir nonācis klajā pretrunā ar faktiem, traucē sasniegt labākos rezultātus. Investori mēdz īpaši meklēt informāciju, kas apstiprina viņu nostāju, un ignorēt pretējo. Atcerēsimies neadekvāto daudzu investoru uzvedību 90-to gadu beigās, kad akciju cenu burbuļa laikā tika pilnīgi aizmirsts par normālām uzņēmumu vērtēšanas metodēm,» piebilst SEB eksperts.

Jāņem vērā, ka daudzkārt investori kādas konkrētās akcijas pērk vien tāpēc, ka tās tobrīd pērk pūlis. Tiesa gan, tas ne vienmēr garantē to, ka šis ieguldījums būs veiksmīgs. Investors ieslīgst pozitīvu darījumu eiforijā un nepamana vai nevēlas akceptēt faktu, ka tirgus ir mainījis tendenci un noskaņojumu. Investoram ir žēl piefiksēt mazu peļņu vai nelielus zaudējumus, jo netālā pagātnē bijis labāk. Eksperti norāda, ka milzīgu lomu šajā apstāklī spēlē investora psiholoģiskā sagatavotība.

Nobela prēmijas ekonomikā laureāts Daniels Kanemans norāda, ka daudzi investori pazūd maldos, ka tiem ir kāda kontrole pār notiekošajiem procesiem finanšu tirgū. Daudzi finanšu eksperti investoriem iesaka būt skeptiskiem attiecībā pret savām izredzēm ar savām investīcijām nopelnīt milzu bagātību (tas palīdzot psiholoģiski pareizāk noskaņoties).


Написать комментарий