Speciāliste: Nozīmīgākais ērču encefalīta profilakses veids ir savlaicīga vakcinācija

foto: ercem-ne.lv
foto: ercem-ne.lv

Portāla Gorod.lv veiktā aptauja liecina, ka lielākā lasītāju daļa (77%) nekad nav vakcinējusies pret ērču encefalītu, 6% šogad vēl nav vakcinējušies, 5% plāno to izdarīt. Tikai 6% respondentu ir vakcinējušies pret šo slimību. Lai noskaidrotu, cik svarīgi ir vakcinēties pret ērču encefalītu un kāda ir inficēšanās varbūtība Daugavpils novadā, portāla Gorod.lv korespondente sazinājās ar Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) sabiedrisko attiecību speciālisti Edīti Tetteri.

„Nozīmīgākais ērču encefalīta profilakses veids ir savlaicīga vakcinācija”, atzīmēja E.Tettere.

Pēc viņas vārdiem, vakcinācijas pamatkursa ietvaros paredzētas trīs devas. Par vakcinēšanas devu skaitu katram ieteicams individuāli konsultēties ar ģimenes ārstu, jo pastāv vairākas vakcinēšanas shēmas. Par vakcīnu cenām var uzzināt pie ģimenes ārsta vai vakcinācijas kabinetos, paņemot līdzi potēšanas pasi.

Speciāliste atzīmēja, ka jaunākie SPKC epidemiologu veiktie ērču aktivitātes apsekojumi liecina, ka ērču aktivitāte ir augsta. Tā ir divas reizes augstāka nekā 2012.gadā šajā pat laikā, bet saglabājas 2010./2011.gada līmenī. Maksimālais ērču daudzums nekoptās pļavās šobrīd ir līdz pat 80 ērcēm uz kilometru. Tādēļ iedzīvotājus aicina būt piesardzīgiem, uzturoties nepļautās, nekoptās pļavās, krūmājos un mežā.

E.Tettere paziņoja, ka efektīvs veids, kā mazināt ērču daudzumu apkārtējā vidē, ir to sakopjot. Pēc speciālistes vārdiem, tiek ieteikts kopt māju pagalmus – regulāri pļaut zāli, izcirst krūmus un neatstāt pērnā gada lapas pagalmā, aprušināt krūmus, lai zem tiem neaugtu zāle. Svarīgi neatstāt talkas laikā sagrābtās lapu kaudzes, kokus un zarus teritorijā – tur var iemitināties dzīvnieki (peles, žurkas, eži u.c.), no kuriem barojas ērces.

„Izkaisiet uz zemes skaidas vai granti vietās, kur zālājs robežojas ar mežainām vietām, jo izveidota sausuma barjera starp ērcēm bagātu augu valsti un zālienu var veicināt ērču skaita samazināšanos zālē. Izvietojiet bērnu spēļu un rotaļu laukumus drošā atstatumā no krūmiem, krūmājiem un citiem augiem. Ja iespējams, ierīkojiet atpūtas zonu un bērnu rotaļu laukumu atvērtā, saulainā vietā, nevis pagalma nomalē, zem koka vai pie krūmiem. Kā arī dārzā ilgstoši neglabājiet vecas mēbeles un atkritumus – tajos var iemitināties ērces”, ieteica E.Tettere.

27.05.2013 , 14:15

Anna


Написать комментарий