Sūdzas par atteikumu Lemberga atstādināšanas lietā vērtēt viņa deklarācijas pielikumu

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) lūgusi tieslietu ministru Jāni Bordānu, kā arī Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētāju Ivaru Bičkoviču izvērtēt Administratīvās rajona tiesas Liepājas tiesu nama rīcību Ventspils mēra Aivara Lemberga atstādināšanas lietā, atsakoties pievienot Lemberga valsts amatpersonas deklarācijas paskaidrojumus par ietekmi ārzonu firmās un citus pierādījumus.

VARAM portālam "Delfi" pauda uzskatu, ka tiesa faktiski nav nodrošinājusi administratīvajā procesā paredzēto tiesas izmeklēšanu. Ministrijas advokāts Sandis Petrovičs portālam "Delfi" atzina, ka savu lēmumu šajā lietā tiesa ir paredzējusi paziņot trešdien, 29.maijā, bet labākais risinājums, ko ministrija sagaidot, būtu tas, lai izmeklēšana lietā atsāktos pēc būtības.

Petrovičs apliecināja, ka tiesas procesā ministrija lūgusi lietai pievienot vairākus pierādījumus, tostarp arī Lemberga amatpersonas deklarācijai pievienotos paskaidrojumus, kuros norādīti Latvijas un ārzonu uzņēmumi, kuros viņam ir ietekme.

2011.gadā Rīgas apgabaltiesai izskatot krimināllietu, kurā Lembergs tiek tiesāts par vairākiem nodarījumiem, tika pievienoti arī šie papildus paskaidrojumi.

Portāls „Delfi" jau vēstīja, ka Lembergs Valsts ieņēmumu dienestam (VID) 2011.gada pavasarī iesniedzis papildus paskaidrojumus valsts amatpersonas deklarācijai par 2010.gadu, tajos norādot Latvijas un ārzonu uzņēmumus, sakot, ka saskaņā ar apsūdzību, kurai viņš nepiekrīt, viņam tie jādeklarē kā savi. Lembergs tolaik portālam "Delfi" sacīja, ka viņš VID skaidrojis, "kāpēc es nedeklarēju to mantu, kura ir arestēta kriminālprocesa ietveros it kā man piederoša".

Svētdien ar informāciju par valsts amatpersonas deklarācijai pielikumā pievienotu šīs mantas sarakstu klajā nāca TV3 raidījums "Nekā Personīga".

Sprūdzš pirmdien paziņojumā presei uzsver, ka TV3 esot padarījis visiem "pieejamu publiski valsts amatpersonu deklarācijas slēpto papildinājumu, kurā Lembergs pats atzīst, ka viņam pieder ārzonās reģistrētie uzņēmumi". „Tas nozīmē, ka viņš pats ar savu parakstu ir apliecinājis, ka, pildot domes priekšsēdētāja pienākumus, ilgstoši ir atradies interešu konfliktā.

Patlaban šis dokuments ir pieejams visai Latvijas sabiedrībai, tikai Liepājas tiesu nams nezināmu iemeslu dēļ nolēmis to un vēl citus būtiskus pierādījumus ignorēt," pauž Sprūdžs.

Pats Lembergs pirmdien jau nodēvējis TV3 izplatīto informāciju par melīgu.

Petrovičs portālam "Delfi" sacīja, ka tiesas procesā par Lemberga atstādināšanu runa bijusi ne tikai par deklarācijai pievienotiem paskaidrojumiem, bet izteikti arī citi lūgumi par nozīmīgu pierādījumu pievienošanu.

Tiesa ne tikai esot noraidījusi šos lūgumus, nepievienojot un nepārbaudot nevienu no iepriekš iesniegtajiem pierādījumiem, bet arī neesot apmierinājusi nevienu lūgumu pieprasīt nozīmīgas ziņas no citām valsts pārvaldes iestādēm. Tāpat tiesa neko nav darījusi, lai iegūtu pierādījumus un noskaidrotu lietas patiesos apstākļus.

VARAM norāda, ka tai "ir radies nepārprotams priekšstats, ka tiesa šīs lietas izskatīšanā, vien tai zināmu apsvērumu dēļ, nenodrošināja likumā paredzēto administratīvo procesu".

VARAM advokāts, tādejādi, lūdzis Bičkoviču un Bordānu pārbaudīt, vai tiesa šādi rīkojoties nav pieļāvusi pārkāpumus, par ko ir paredzēta disciplināratbildība.


Написать комментарий