V.Agešins: Interneta komentētājiem labi jāizpēta Krimināllikums 1

foto: ribakovs.lv
foto: ribakovs.lv

Saeimas deputāts Valērijs Agešins paziņoja portālam Gorod.lv, ka viņam adresētos draudus tiesībsargājošās instances nenovērtēja kā reālus, tomēr Daugavpils pilsētas pašvaldības deputātu kandidātam Aleksandram Barbakadze, kuram portālā Gorod.lv tika draudēts, deputāts tomēr ieteica griezties Valsts policijā un Drošības policijā.

Atgādināsim, ka šī gada aprīlī Drošības policija nolēma neuzsākt kriminālprocesu sakarā ar Saeimas deputātam Valērijam Agešinam izteiktajiem draudiem nozieguma sastāva trūkuma dēļ. V.Agešins bija saņēmis draudus no tā saucamā „Tautas tribunāla”, kura vadītājs – latviešu izcelsmes Vācijas pilsonis Linards Grantiņš – bija publicējis kārtējo paziņojumu savā mājas lapā, kā arī nosūtījis to visiem Saeimas deputātiem.

Savukārt 24.maijā interneta telpā tika draudēts A.Barbakadze, kurš uzreiz iesniedza iesniegumu Valsts policijā un Drošības policijā. Komentējot to, ka internetā arvien biežāk tiek publicēti dažādi draudi, V.Agešins paziņoja, ka viņa gadījumā tiesībsargājošās instances neiedziļinājās situācijā, jo neuzskatīja, ka tie ir reāli draudi.

„Interesanti, kas tiesībsargājošo instanču uztverē ir reāli draudi? Cilvēkam jābūt piekautam vai nogalinātam un tikai tad kāds rīkosies? Manā gadījumā tie bija atklāti draudi, kuri saskaņā ar Krimināllikumu tiek kvalificēti kā fiziskās izrēķināšanās draudi un nacionālā naida kurināšana. Vēršoties tiesībsargājošajās instancēs, izgāju vairākas pakāpes, izlasīju instanču pārstāvju atbildes un man kļuva skaidrs, ka Latvijā nevēlas aktualizēt šo problēmu un strīdēties ar nacionālistiem, jo vairāku struktūru finansējums ir atkarīgs no viņu pārstāvjiem Saeimā. Tas notiek neskatoties uz to, ka pastāv juridiskie mehānismi, kā interneta komentētājus saukt pie atbildības”, pastāstīja V.Agešins.

Saeimas deputāts nevarēja atcerēties, ka pēdējā laikā Latvijā kāds būtu notiesāts par internetā izteiktajiem draudiem, ko, principā, paredz likumdošana. Šajā jomā esošie precedenti liecina, ka amatpersonām jārēķinās ar atrašanos paaugstinātā riska zonā, tādēļ instanču pārstāvji ne vienmēr rūpīgi seko līdzi izteiktiem draudiem. Aleksandram Barbakadze, kurš nav amatpersona, ir vairāk iespēju saukt pie atbildības personu, kas viņam draudēja. V.Agešins atzīmēja, ka gadījumā, ja deputātu kandidātam atteiks krimināllietas ierosināšanā, viņš varēs komentētāju saukt pie atbildības civiltiesiskā kārtībā par goda un cieņas aizskāršanu. Pirmajā gadījumā komentētājam draud cietumsods, otrajā – liels naudas sods.

„Runājot par manu gadījumu, es neplānoju tiesāties, mans uzdevums ir pievērst uzmanību šai problēmai un likt saprast cilvēkiem, kuri raksta šāda veida komentārus, ka viņi nepaliks nesodīti. Ja tiesībsargājošās instances negribēs strādāt, tas paliks uz viņu sirdsapziņas, un kādreiz viņi par to atbildēs. Savukārt komentētājiem pirms komentāra publicēšanas iesaku izpētīt Krimināllikumu, tostarp tā 78.pantu”, teica V.Agešins.
 


Написать комментарий

Strādā Latvijai, ne Kremlim, tad neviens normāls cilvēks patreiz valstij nelaojālajai "Saskaņai" nedraudēs.
Saskaņas centrs ir tādi paši šovinisti un Nacistionāļi kā agrākie kompartijas biedri VL/TB, tikai tendēti uz savu "minoritāti" - krieviem. Bet ko var citu gaidīt no bijušajiem kompartijas biedriem, kas joprojām lej melīgu sīrupu grūtgalvju prātos, kamēr rūpējas tikai par savu pēcpusi (nu gluži kā VL/TB).