PSRS psihiatrisko iestāžu politieslodzītajiem reabilitēšanai vajadzēs ārstu komisijas slēdzienu

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Lai atjaunotu padomju gados psihiatriskajās slimnīcās par politiskajiem uzskatiem ievietoto personu godu un cieņu, Saeima ceturtdien 2. lasījumā atbalstīja īpašu likumu, kas noteiks kārtību, kādā atjaunojams šo cilvēku statuss.

Lēmumu par statusa atjaunošanu pieņems prokuratūra, kurai pirms tam būs jāsaņem psihiatrijas ekspertu komisijas rakstveida atzinums par katru konkrēto personu, kas padomju laikā savu politisko uzskatu dēļ piespiedu kārtā ievietota psihiatriskajā ārstniecības iestādē.

Tieši jautājums par ekspertu komisijas kompetenci izraisīja vislielākos strīdus Saeimā. Piemēram, deputāts Andrejs Judins ( V) debatēs norādīja: " Ir piedāvāts, ka būtībā tie paši ārsti, kas varbūt pirms 20 gadiem, 30 gadiem tad, nu, pirms 30 gadiem varbūt būtu pareizāk teikt, pieņēma lēmumu. Tagad viņi vērtēs vai tobrīd bija pamats uzskatīt cilvēku par psihiski slimu, vai nebija. Es domāju, ka tie paši cilvēki nedrīkst pieņemt attiecīgus lēmumus. Tas nav pieļaujams".

"Ļoti svarīgi vienlaikus ar reabilitāciju atrisināt jautājumu par diagnozi. Svarīgi, lai cilvēks, kuru represēja būtu atzīts par veselu," viņš piebilda.

Savukārt Veselības ministrijas parlamentārā sekretāre Liene Cipule solīja, ka, veidojot komisiju, tiks nodrošināta tās objektivitāte.

"Veidojot šo ekspertu komisiju un veidojot kārtību, kādā notiks šīs ekspertu komisijas veidošana, protams, ir jāparedz ētiskie apsvērumi. Un, ja gadījumā ārsts, kurš tiks iekļauts komisijā, būs arī ārsts, kurš tajā senajā pagātnē būs pieņēmis lēmumu par kādu diagnozi, tad viņš no šīs komisijas tiks izslēgts un nomainīts ar citu," skaidroja Cipule.

Likums arī noteic, ka personas statusa atjaunošana pati par sevi negarantē politiski represētas personas statusa piešķiršanu.

Jau vēstīts, ka Latvijā joprojām ir cilvēki, kuri PSRS laikā uzdrošinājās nepiekrist komunistiskajam dzīves standartam un tādēļ tika atzīti par psihiski slimiem, bet vēl tagad – 22 gadus pēc impērijas sabrukuma – ikdienā turpina izjust PSRS represiju sekas, jo viņiem politisku apsvērumu dēļ noteiktās diagnozes nav noņemtas.

Daudziem cilvēkiem tolaik noteiktā diagnoze - šizofrēnija - viņiem ir palikusi uz mūžu. Raidījums vēsta, ka Lietuva un Igaunija, piemēram, politisku iemeslu dēļ noteiktās diagnozes saviem bijušajiem disidentiem noņēmusi jau pirmajos neatkarības atjaunošanas gados. Bet Latvijas politiķi atzīst, ka par to vienkārši bijis piemirsts.


Написать комментарий