Kalkūnes bērnu namā atvērta sensorā istaba

foto: vsluh.ru
foto: vsluh.ru

ESF projekta „Alternatīvu sociālās rehabilitācijas pakalpojumu programmu izstrāde un pilnveidošana – fizisko, intelektuālo, sociālo komunikāciju un pamatprasmju attīstīšana personām ar funkcionāliem traucējumiem ietvaros VSAC „Latgale” filiālē „Kalkūni”” atvērta sensorā istaba, kurā tiek veicināta sensoro maņu – redzes, taustes, dzirdes, ožas un garšas attīstība.

VSAC filiāles vadītāja Skaidrīte Kazanova pastāstīja portālam Gorod.lv, ka sadarbībā ar Daugavpils novada domi un LR labklājības ministriju projekta realizācija aizsākās 2011.gada un turpināsies līdz pat 2014.gada 31.martam. Viens no galvenajiem objektiem ir sensorā istaba ar piecām zonām, tāpat bērnunama teritorijā drīz pabeigs Sajūtu dārzu. Projekta dalībnieki ir VSAC 24 audzēkņi un 16 bērni un pieaugušie ar funkcionālas un garīgas dabas traucējumiem no citām Daugavpils novada iestādēm.

Kā minējām, sensorā istaba sadalīta piecās zonās – tā ir Baltā istaba, kurā liela vērība tiek pievērsta gaismai, krāsai, mūzikai, smaržai un garšai. Savukārt kustību un rotaļu  istabas aktivitāšu zonā tiek veicināta un attīstīta kustību koordinācija, līdzsvars, sīkās un lielās motorikas funkcionālo spēju uzlabošana.

Taktilās stimulācijas istabā personām ar funkcionālajiem traucējumiem tiek stimulēta āda, aktivizēts ķermenis, attīstīta tauste un trenētas sajūtas. Mūzikas istabā tiek trenēta dzirdes uztvere, atmiņas spējas, veicināta kustību koordinācija. Savukārt zaļā istaba ir nozīmīga sensoro maņu - redzes un dzirdes stimulētāja. Tajā tiek veicināta psihoemocionālās spriedzes mazināšana, muskulatūras atslābināšanās un relaksācija.

Jāatzīmē, ka projektā tiek nodarbināti arī 8 speciālisti un 3 speciālie pedagogi – ergoterapeits, fizioterapeiti un sociālais darbinieks, kas ikdienā vada šo procesu. S.Kazanova atzīmēja, ka tiek plānots piesaistīt arī mūzikas terapeitu.

Pēc S.Kazanvas vārdiem, projekta mērķis ir attīstīt klientu spējas, lai vēlāk viņi varētu iesaistīties darba tirgū. Saskaņā ar līgumu speciālisti strādās ar cilvēkiem ar funkcionālas un garīgas dabas traucējumiem vēl divus gadus pēc projekta beigām.


Написать комментарий