Krievijas pilsoņu interese par īpašumu iegādi Latvijā kļuvusi stabila

foto: focus.lv
foto: focus.lv

Krievijas pilsoņu veiktās investīcijas nekustamo īpašumu jomā Latvijā jau ir sasniegušas augstāko punktu un ir nostabilizējušās, uzskata Krievijas nekustamā īpašuma nozares profesionāļi.

Ārvalstu pilsoņi joprojām aktīvi interesējas par nekustamā īpašuma iegādi Latvijā, un viens no veicinošajiem faktoriem ir iespēja iegūt pagaidu uzturēšanās atļauju (PUA). Saskaņā ar Latvijas ekspertu prognozēm šī gada beigās darījumu skaits ar mērķi iegūt PUA Latvijā pārsniegs 3000 – vairāk nekā 600 milj. eiro apmērā, norāda Baltic Sotheby’s International Realty pārstāvji.

Vienlaikus, ārvalstnieki joprojām Latviju uzskata par dzīvošanai piemērotāko Baltijas valsti, novērojuši nekustamo īpašumu uzņēmuma eksperti. Ārzemju pilsoņi norāda arī uz Latvijas imigrācijas programmas priekšrocībām, salīdzinot, piemēram, ar Spāniju. Tāpat kā Latvijas «pluss» tika minēts arī Jūrmalas klimats. «Trešdaļu jeb 32% pieteikumu iesnieguši klienti, kuri vēlas iegādāties nekustamo īpašumu par cenu virs 200 – 350 tūkstošiem eiro lielākoties Rīgā un Jūrmalā,» norāda uzņēmuma Baltic Sotheby’s International Realty valdes priekšsēdētājs Vestards Rozenbergs.

«Darījumu skaits ar mērķi iegūt PUA pastāvīgi pieaug – no 79 darījumiem 2010. gadā līdz 1012 pagājušogad. Saskaņā ar mūsu aptuvenajām prognozēm darījumu kopskaits 2013. gadā var sasniegt 1300, veidojot apmēram 252 milj. eiro. Savukārt laika posmā no 2010. gada jūlija, kad stājās spēkā izmaiņas Imigrācijas likumā, līdz 2013. gada beigām – 3060 un attiecīgi 613 milj. eiro apmērā,» stāsta juridiskā biroja АО Padva un Partneri Baltija juriste un valdes locekle Liene Klementjeva.

Pēc 2013. gada maija datiem Latvijā bija noslēgti 2115 darījumi, tostarp 1178 ar nekustamo īpašumu Rīgā, 671 – Jūrmalā un 266 – citos Latvijas reģionos.

Tāpat 2013. gada maijā bija iesniegti 6249 pieteikumi, lai saņemtu uzturēšanās atļaujas. Uzturēšanās atļauju pretendentu sastāvs pēc pilsonības ir šāds: Krievija – 4573, Ukraina – 489, Kazahstāna – 331, Baltkrievija – 158, Ķīna – 206, citas NVS valstis – 358, citas valstis – 134, stāsta AO Pavda un Partneri Baltija valdes locekle.

«Interesanta ir mūsu lietuviešu un igauņu partneru pieredze darbā ar pircējiem no NVS. Piemēram, premium klases nekustamais īpašums, kas atrodas kūrortpilsētās Druskininki un Palanga, ir ļoti populārs Krievijas, Ukrainas un Baltkrievijas pilsoņu vidū. Pirmajā gadījumā viņus piesaista attīstītā infrastruktūra ar daudzajām atpūtas iespējām un ilggadējās ārstniecisko sanatoriju tradīcijas, otrajā – ārkārtīgi ērtā aviosatiksme starp Maskavu un Lietuvas kūrortpilsētu,» stāsta Baltic Sotheby’s International Realty līdzīpašniece Ilze Mazurenko.

«Turpretim Igauniju ārzemnieki uzskata par valsti, kura ir vairāk piemērota biznesam. Mūsu kolēģi atzina, ka Igaunijas ministrijās ir mazāk birokrātijas, nodokļu dienesta mājaslapa ir pieejama krievu valodā, bankā dokumentus izskatīšanai pieņem arī krievu valodā. Turklāt tādu investīciju projektu kā viesnīcu līdz 10 milj. eiro vērtībā Tallinā ir palicis maz, tādēļ ārzemnieki vērš savus skatienus uz līdzīgiem objektiem Rīgā,» viņa skaidro.


Написать комментарий