Turcijas premjers aicina nekavējoties pārtraukt protestus

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Atgriežoties no četru dienu vizītes ārvalstīs, Turcijas premjerministrs Redžeps Tajips Erdogans aicināja demonstrantus nekavējoties pārtraukt visā valstī jau nedēļu notiekošos protestus, vēsta raidsabiedrība BBC.

Erdogans Stambulas lidostā piektdienas naktī uzrunāja aptuveni 10 000 savu atbalstītāju, tikmēr pilsētas Taksimas laukumā, kur pagājušajā piektdienā sākās protesti, pulcējās pret valdošo partiju noskaņotie demonstranti.

"Šiem protestiem, kas robežojas ar prettiesiskumu, ir nekavējoties jābeidzas. Mēs nekad neesam bijuši par spriedzi un polarizāciju, bet mēs nevaram slavēt brutalitāti," gavilējošajiem atbalstītāju pūļiem paziņoja Erdogans.

Daļa pūļa sākusi izkliegt aicinājumus doties uz Taksimas laukumu un izdzenāt demonstrantus. "Ļauj mums iet, ļauj mums sakaut Taksimu!", par pūļa saucieniem raksta BBC. Tomēr premjers aicinājis cilvēkus saglabāt vēsu prātu un miermīlīgi atgriezties mājās.

Šis ir pirmais nozīmīgais Erdogana atbalsta pasākums kopš protestu sākuma, kuros demonstranti pieprasa premjera atkāpšanos. Tas norāda, ka valdības vadītājam joprojām netrūkst atbalstītāju, tomēr viņa izteikumi, škiet, protestus tikai pastiprinās un padziļinās šķelšanos sabiedrībā, paredz BBC korespondents Stambulā Marks Lovens.

Jau vēstīts, ka pret valdību vērstie protesti sakās pēc tam, kad pagājušajā piektdienā policija ar spēku vērsās pret miermīlīgajiem demonstrantiem, kas Stambulas Taksimas laukumā protestēja pret Gezi parka apbūves plāniem.

Protesti ātri pārvērtās nemieros, kas vērsti pret valdošo Taisnīguma un attīstības partiju (AKP), un premjerministra Redžepa Tajipa Erdogana valdību. Tai pārmet mēģinājumus uzspiest sabiedrībai konservatīvas islāma vērtības un ierobežot cilvēku brīvību. Protesti izpletās aptuveni 70 Turcijas pilsētās.

Sadursmēs ir gājuši bojā divi protestētāji un viens policists, tūkstošiem cilvēku esot cietuši. Policija pret demonstrantiem izmanto asaru gāzi un ūdens lielgabalus.

Erdogans protestos vainoja "ekstrēmistus" un opozīciju. "Manus nevainīgos pilsoņu provocē galvenā opozīcijas partija CHP (Republikāniskā tautas partija). Tie, kas rada ziņas un sauc šos notikumu par "Turcijas pavasari", nepazīst Turciju," uzsvēra Erdogans. Ceturtdien viņš paziņoja, ka nemieros piedalās teroristi un uzsvēra, ka parkā plānotie būvdarbi netiks atcelti.

Atvainošanos par policijas vēršanos pret miermīlīgajiem demonstrantiem ir izteicis vien Turcijas vicepremjers.


Написать комментарий