Bioloģe: Odu kodieni nav kļuvuši „indīgāki”, vienkārši cilvēka organisms uztver tos saasināti

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Šogad pavasaris bija odu rašanai labvēlīgs, tādēļ rodas iespaids, ka to ir pārāk daudz, un odu kodieni kļuvuši daudz sāpīgāki. Vai tā tas ir, portāla Gorod.lv korespondente jautāja Daugavpils universitātes Sistemātiskās bioloģijas institūta pētniecei Tatjanai Kramai.

„Neteiktu, ka odi šogad ir aktīvāki vai to ir daudz vairāk, nekā parasti, iespējams, cilvēkiem tā šķiet psiholoģisko iemeslu dēļ”, teica T.Krama. 

Cilvēkiem varētu rasties tāds iespaids, jo šogad pavasaris iestājās daudz vēlāk, odu kāpuri attīstījās straujāk, tādēļ to rašanās pārsteidza cilvēkus.

„Katra kukaiņa dzīves ciklā tas izšķeļas, pēc tam ir kāpura stadija. Šis stadijas laiks odiem un daudziem citiem kukaiņiem ir atkarīgs no gaisa temperatūras. Jo siltāk, jo ātrāk odu kāpuri izšķeļas, iziet kāpuru posmu un kļūst par pieaugušiem odiem”, teica bioloģe, piebilstot, ka šopavasar nekas anomāls nenotika.

Runājot par tā saukto odu „indīgumu”, speciāliste paskaidroja, ka tas esot saistīts nevis ar odiem, bet ar cilvēka organisma reakciju uz svešķermeņa baltumu, kas tiek izdalīts kodiena laikā, savukārt, kāpēc cilvēks daudz asāk reaģē uz odu kodieniem, ir sarežģīts jautājums.


Написать комментарий