'Apple' demonstrē radikāli pārveidotu operētājsistēmu 'iOS7', jaunu 'Mac Pro' galddatoru un citus jaunumus

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Pirmdien tehnoloģiju kompānija Apple izstrādātāju konferencē WWDC 2013 Kalifornijā prezentēja vairākus jaunumus savā produktu un programmatūras klāstā. Būtiskākās pārmaiņas piedzīvojusi mobilo ierīču operētājsistēma iOS7 un galddators Mac Pro.

iOS7

Iepriekš izplatītās baumas apstiprinājās un jaunās mobilās operētājsistēmas dizains radikāli atšķiras no iepriekšējiem. Teju visā OS ir likvidēti trīsdimensionālie vizuālie elementi, kas vietu devuši gludam un vizuāli plakanam dizainam. Pilnībā pārzīmētas arī iebūvēto aplikāciju ikonas, kuru pārāk vienkāršais izskats jau izpelnījies vērienīgu nosodījumu sociālajos tīklos.

Paralēli dizaina izmaiņām, iOS7 iebūvēti vairāki funkcionālie uzlabojumi. Ir izmainīts aplikāciju pārslēgšanas režīms, kas tagad rāda ne tikai pēdējo lietoto aplikāciju ikonas, bet arī ekrānuzņēmumus.

Jauns Control Center, kas pieejams slidinot pirkstu no ekrāna apakšas, ļauj piekļūt būtiskākajiem uzstādījumiem, piemēram, ekrāna gaišumam, Wifi un citiem. Uzlabots Notification Center vienkopus parāda jaunākos ziņojumus kā arī aktuālo kalendāra informāciju.

Fotogrāfiju pārvaldīšana uzlabota ar automātisku "momentu" grupēšanu, kurā, vadoties pēc uzņemšanas laika un ģeolokācijas datiem, aplikācija automātiski sagrupē uzņemtos attēlus.

iOS7 iebūvēta arī jauna failu pārsūtīšanas iespēja, kas aizgūta no galddatoru OS - AirDrop. Izvēloties to, ierīce automātiski atrod fiziski tuvumā esošos citus iPhone lietotājus un ļauj tiem pa tiešo nosūtīt izvēlētos attēlus. Šī iespēja gan pieejama tikai jaunākās paaudzes iPhone un iPad.

Šobrīd iOS7 izmēģinājuma versija pieejama aplikāciju izstrādātājiem, bet lietotājiem būs pieejama rudenī. iOS7 būs pieejama sākot ar iPhone 4, iPad 2 un iPod touch 5.

OS X Maverics

Atjaunotā datoru operētājsistēma OS X zaudējusi kaķu dzimtas segvārdu un turpmāk būs pazīstama kā Maverics. Sistēmā ir nelielas vizuālās un funkcionālās izmaiņas, taču būtiski uzlabotas energoefektivitātes iespējas, kas papildus optimizē procesora noslodzi un operatīvās atmiņas stāvokli. Rezultātā tiek samazināta patērētā enerģija un tādējādi paildzināts darba laiks ar vienu baterijas uzlādi.

Jaunums OS X vidē ir iBooks grāmatu lasīšanas aplikācija, kas līdz šim bija pieejama mobilajām ierīcēm un karšu aplikācija. Tāpat uzlabota logu pārvaldīšana vairākekrānu režīmā.

OS X Maverics būs pieejama rudenī, visticamāk par aptuveni 16 eiro.

Mac Pro

Laužot līdzšinējo nepabeigto produktu slepenības praksi Apple nodemonstrēja ierīci, kas tirgū nonāks tikai gada beigās. Tas būs jaunais Mac Pro galddators, kurš aizstās iepriekšējo paaudzi, kas bez būtiskām izmaiņām pārdošanā ir kopš 2010. gada.

Jaunais Mac Pro izceļas ar būtiski atšķirīgu dizianu - no ierastā kastveida galddatora tas ir pārtapis par nelielu cilindru, kurā komponentes izvietotas prizmas veidā. Jaunais dizains izceļas ar unikālu vienotā ventilatora sistēmu, kas centralizēti nodrošina dzesēšanu visā ierīcē.

Mac Pro aprīkots ar jaunākās paaudzes Intel Xeon procesoriem un divām AMD FirePro grafiskajām kartēm, kas kopā nodrošina divreiz lielāku veiktspēju kā līdzšinējie modeļi. Datorā izmantota tikai Flash atmiņa, kas nodrošina maksimālu ātrumu. Liela datu apjoma perifērijas iekārtas pieslēdzamas izmantojot Thunbderbolt 2 pieslēgumus, kas nodrošina 20Gb/s caurlaidību. Jaunais Mac Pro spēj vienlaicīgi darbināt trīs monitorus ar 4K (3840×2160) izšķirtspēju.

Datora cena pagaidām nav zināma.

Macbook Air

Apple atjaunoja arī portatīvos datorus Macbook Air, kas tagad aprīkoti ar Intel Haswell procesoriem un būtiski uzlabotu akumulatora darbības laiku. 11 collu modelis tagad spēj darboties līdz 9 stundām, savukārt 13 collu modelis - līdz 12 stundām ar vienu uzlādi.

Macbook Air ASV pieejami jau šobrīd. Latvijā tie varētu būt pieejami pāris nedēļu laikā.

iTunes Radio

Pasākumā tika prezentēta arī jauna iTunes pakalpojuma iespēja iTunes Radio, kas, vadoties pēc izvēlētajām dziesmām, ļauj veidot virtuālās radiostacijas tiešsaistē. Pakalpojums darbojas līdzīgi kā nesen arī Latvijā ienākušais Spotify. iTunes Radio pagaidām pieejams viens ASV.


Темы: , , ,
Написать комментарий