D.Oļehnovičs: Referenduma rīkošana būs iespējama, kad tas būs izdevīgi kādai politiskajai organizācijai

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Pirms kāda laika Dmitrijs Oļehnovičs dalījās ar portālu Gorod.lv pārdomās par to, ka neatkarībā no tā, kas tiks ievēlēts pilsētas mēra amatā, iedzīvotāju vairākums būs neapmierināts.

Šajā sakarā nolēmām turpināt sarunu ar ekspertu, lai uzzinātu viņa viedokli par dažiem citiem jautājumiem.

- Dmitrij, kā jums šķiet, vai pilsētas iedzīvotāji izmantos iespēju sarīkot referendumu un atsaukt Domi, ja tāda tiks izveidota?

- Nevēlos nevienu apvainot, bet mūsu pilsētas iedzīvotāji savu neapmierinātību parasti pauž uz soliņiem parkā vai pie mājas, agresīvajos komentāros internetā, nevis efektīvā rīcībā. Referenduma rīkošana būs iespējama, kad tas būs izdevīgi kādai politiskajai organizācijai, spēkam, kuram ir finanšu resursi un iespēja mobilizēt pilsētniekus, kas Latvijā nav tik vienkārši. Vai arī referendums par pašvaldības atsaukšanu iespējams, ja atgadīsies kāds nozīmīgs notikums – liels skandāls, afēras mēģinājums, īpašuma pārdale utt. Nevaram apgalvot, ka pie mums ir attīstīta pilsoniskā apziņa. Piemēram, dažādu koncepciju apspriedē ierodas noteiktu amatu cilvēki, nevis parasti pilsētas iedzīvotāji, kuru viedoklim jābūt uzklausītam. Pēdējā laikā tikai daži notikumi piesaistīja iedzīvotāju uzmanību, jāmin, ka arī tas notika ar plašsaziņas līdzekļu palīdzību.

- Atgriežoties pie pašvaldību vēlēšanu rezultātiem, sakiet, lūdzu, kāpēc, Jūsuprāt, „Latgales partija” guva tik lielu atbalstu, neskatoties uz to, ka tās līderis bija pret sociālajiem jautājamiem?

- Pirmkārt, būdams Saeimas deputāts, Jānis Lāčplēsis bija partijas „Vienotība” pārstāvis, jāatzīmē, ka jebkuras balsošanas procesā pastāv partiju disciplīna. Partijas loģika – laba vai slikta – prasīja (un prasa) no Lāčplēša kunga balsot nevis ar sirdi, bet tā, kā tas ir vajadzīgs frakcijai. Protams, ir gadījumi, kad frakciju vadītāji atļauj deputātiem balsot pēc saviem ieskatiem. Dažreiz var rīkoties pārdroši, bet nozīmīgu pārkāpumu rezultātā var tikt sodītam. Nevaru nosaukt konkrētus gadījumus, kad tiktu pieņemti lēmumi, kuru rezultātā ciestu iedzīvotāju līdzekļi... iespējams tāpēc, ka iedzīvotāju vairākumam nekādu ietaupījumu nav!

No otrās puses, būsim reālisti, finanšu līdzekļi nav neizsmeļami. Visi cer uz vieglu naudu. Tas ir normāli, ka vairākuma sapnis ir saņemt no valsts visu, kas ir iespējams, pašam nemaksājot neko. Neesmu Valda Dombrovska un MK politikas piekritējs. Tiešām, daudz tiek kritizēta arī sociālā joma, bet atkārtošos, finanšu līdzekļi ir ierobežoti.

Šeit kā piemēru var minēt Grieķiju. Kad pie varas bija sociālisti-populisti, viņi solīja arvien vairāk un vairāk (piemēram, 14.algu, pensiju mantojamību utt.). Viņu politikas rezultātā valsts ir bankrotējusi, kas nozīmē, ka jebkurš ES politiķis, nerunājot par Vāciju, var norādīt grieķiem, kas jādara un sabiedrības viedoklis netiks ņemts vērā. Nebūsim ideālisti, mums arī tieši vai netieši saka, kādiem lēmumiem jābūt pieņemtiem, bet tas notiek citā veidā.

Tik labu vēlēšanas rezultātu iemesls ir tas, ka Jānis Lāčplēsis ir izveidojis labu komandu. Otrkārt – partijas „Latgales partija” līdera atpazīstamība pilsētā. Treškārt – Lāčplēša kungs organizēja „prātīgu” priekšvēlēšanu kampaņu. Viņš veiksmīgi izmantoja pieredzējušā, zinošā politiķa tēlu. Un ceturtkārt, konkurenti vienkārši novērtēja par zemu J.Lāčplēša iespējas, viņa komandu un resursus. Piektkārt, J.Lāčplēša programma bija pārdomāta, ne pārāk populistiska, kvalitatīvi izstrādāta. Jāatzīmē, ka Lāčplēša kunga konkurenti neizmantoja efektīvu resursu – kompromatu cīņu. Neslēpšu, ieraugot portāla Gorod.lv veiktā „Exit poll” rezultātus (http://www.gorod.lv/vibori2013 ), biju pārsteigts par 55 balsu starpību ar SC.

- Sakiet, lūdzu, kā varētu komentēt to, ka uzreiz pēc pašvaldību vēlēšanām pilsētas vicemērs tika atbrīvots?

- Paldies Dievam, Latvijā pastāv nevainīguma prezumpcija. Nevaru komentēt šo faktu divu iemeslu dēļ. Pirmkārt, nav saprotams, kāpēc tikai viņš. Ja runa ir par lielu kukuli, neviena amatpersona nevar pieņemt šādu lēmumu patstāvīgi. Neesmu sazvērestības teorijas piekritējs. Komunālo maksājumu palielināšanas laikā komunālo pakalpojumu jomas kurators nevar būt populārā persona. Nedomāju, ka KNAB vizīte bija pret „Saskaņas centru” vērsta akcija. Tas, ka viņš tika atbrīvots, nozīmē, ka visas procesuālās darbības notiek saskaņā ar Latvijas Republikas likumdošanu.


Написать комментарий