Olšteins neizjūt savu līdzatbildību RP nedienās ar valsts finansējumu

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

No Reformu partijas (RP) atšķēlušies deputāti neizjūt savu līdzatbildību par partijas nedienām ar valsts finansējumu, kas RP ir apturēts tāpēc, ka radās neskaidrības par "šķeltnieku" priekšvēlēšanu izdevumu iekļaušanu partijas kopējos aģitācijas tēriņos.

No RP aizgājuši deputātu līderis Klāvs Olšteins portālam "Delfi" norādīja, ka pirmsvēlēšanu aģitācija notikusi atbilstoši likumam un visas atskaites iesniegtas savlaicīgi.

Viņš gan atzina, ka drīzumā cer iepazīties ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lēmumu, kas paredz vairs neizmaksāt valsts finansējumu RP saistībā ar deklarācijā novēloti iekļautām atskaitēm par "Olšteina sešinieka" priekšvēlēšanu reklamēšanās rēķiniem laikā, kad šie cilvēki vēl bija Zatlera Reformu partijas biedri. Šie deputātu individuālie aģitācijas tēriņi, pēc RP teiktā, nebija saskaņoti ar partiju, un līdz ar to toreizējā Zatlera Reformu partija tos neatzina par saviem tēriņiem.

Olšteins teica, ka viņa un citu neilgi pēc vēlēšanām no partijas aizgājušo deputātu kandidātu reklāmas kampaņas "nekādā veidā neatšķīrās no citu no šīs partijas ievēlēto deputātu priekšvēlēšanu kampaņas". Visus dokumentus viņš arī esot iesniedzis savlaicīgi.
"Visus dokumentus par kampaņu, kas bija manā rīcībā, iesniedzu savlaicīgi. Par tālāko grāmatvedisko pusi man grūti ko komentēt," teica deputāts.

Viņš piebilda, ka cer drīzumā iepazīties ar KNAB lēmumu, lai izprastu tā samērojamību pret RP, taču neuzskata, ka būtu par to kādā veidā atbildīgs.

Jau vēstīts, ka KNAB maija beigās apturējis valsts finansējumu RP, kas pienākas visām Saeimas vēlēšanās startējušajām partijām, kuras ieguvušas vismaz 2% vēlētāju atbalstu. Par katru iegūto balsi partija saņem 50 santīmus. RP šogad par četriem mēnešiem izmaksāti 23 857 lati, bet finansējums līdz pat nākamajām Saeimas vēlēšanām partijai līdz ar KNAB lēmumu tiek atņemts, un tas nozīmē, ka garām partijas kasei paies aptuveni 166 000 lati.

Partija vaino KNAB nesamērīga un novēlota lēmuma pieņemšanā un sola šo lēmumu pārsūdzēt.

RP jau 2011.gada oktobrī līdz ar Saeimas vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarāciju iesniegumā KNAB lūdza skaidrojumu par to, kā deklarācijā ietvert rēķinus, kas veidojās no tā sauktā "Olšteina sešinieka", kas atstāja toreizējās Zatlera reformu partijas rindas, izmaksām reklāmas kampaņai, kas nebija saskaņotas ar partiju un līdz ar to partija tos neatzina kā savus tēriņus.

Partija uzskata, ka KNAB, pārkāpjot likumu, atbildi uz šo vēstuli sniedza tikai pēc sešiem mēnešiem, novilcinot procesu un liedzot partijai noteiktajā termiņā precizēt deklarāciju.

RP uzskata, ka KNAB pieņemtais lēmums ir nesamērīgs, ņemot vērā to, ka partija jau sākotnēji iesniedza KNAB visus dokumentus par izdevumiem, kuri netika iekļauti deklarācijā.

Turklāt, tiklīdz partija no KNAB bija saņēmusi vairākus mēnešus novēloto atbildi, ka partijas iesniegumā norādītie rēķini ir iekļaujami deklarācijā, partija to arī izdarīja.

Taču, pieņemot lēmumu, no KNAB puses šie faktiskie apstākļi tikuši pilnībā ignorēti, norāda partija.


Написать комментарий