Valsts kontrole: neplānotam KNAB auditam nav naudas

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Ja premjera Valda Dombrovska (V) rīcībā ir informācija par nelikumīgu budžeta naudas tērēšanu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB), viņam jāinformē par to Valsts kontrole, taču pašlaik neplānota KNAB pārbaude ir "praktiski neiespējama nepietiekamā finansējuma dēļ", portālu "Delfi" informēja Valsts Kontrole (VK).

Valsts kontroliere Elita Krūmiņa ir saņēmusi premjerministra lūgumu par likumības un lietderības auditu KNAB, taču pašlaik VK jau strādā pie vairākām "ļoti svarīgām un sabiedrībai aktuālām revīzijām, piemēram, par pedagogu atlīdzības sistēmu, kompensējamiem medikamentiem un citas, kurās iesaistīti visi VK resursi".

"Ja premjerministra rīcībā ir nopietni fakti, kas liecina par nelietderīgu vai pat nelikumīgu nodokļu maksātāju naudas tērēšanu KNAB, tad tie jādara zināmi Valsts kontrolei," uzsvēr kontrole. Tādā gadījumā, rūpīgi izvērtējot, cik nozīmīgs visai sabiedrībai būtu šāds audits, Valsts kontrole varētu apsvērt iespēju pārbaudīt KNAB darbību. "Patlaban šādu, neplānotu pārbaužu veikšana ir praktiski neiespējama nepietiekamā finansējuma dēļ," norāda VK.

Valsts kontrole par to jau ir informējusi gan atbildīgo Saeimas komisiju, gan Finanšu ministriju.

VK atgādina, ka tā ir neatkarīga institūcija, kas pati plāno un īsteno pārbaudes. Tā darbojas tikai un vienīgi sabiedrības labā un uzrauga, lai tās manta tiktu pārvaldīta lietderīgi un atbilstoši Latvijas sabiedrības interesēm.

Jau ziņots, ka Ministru prezidents Valdis Dombrovskis ( V) lūdzis Valsts kontroli izvērtēt iespēju auditēt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbības likumību un lietderību.

Premjera pārstāvis Mārtiņš Panke portālam "Delfi" precizēja, ka šāds lūgums Valsts Kontrolei izteikts pēc saņemtajām KNAB darbinieku sūdzībām, kurās pausta neapmierinātība ar biroja vadību un dažu darbinieku profesionālo novērtējumu, kas viņuprāt, ir neadekvāti zems. Sūdzību būtība nav saistīta ar KNAB pamatdarbību – korupcijas apkarošanu un novēršanu - vai iespējamiem finanšu pārkāpumiem, bet gan ar personāla vadību.

Darbinieki sūdzējušies, ka KNAB šefs Jaroslavs Streļčenoks, novērtējot darbiniekus, nav ņēmis vērā, viņuprāt, būtisku informāciju, darbinieku sasniegumus un veikumu.

KBAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks savas vietnieces Jutas Strīķes pagājušā gada darbu novērtējis ar zemu līmeni, lai gan tikpat lielu kritiku izpelnījušās vēl divas vadošas KNAB amatpersonas.

Visas trīs amatpersonas, kuras jau ilgstoši strādā KNAB, pārmetumus noliedz un vadības rīcībā saskata bosinga un mobinga pazīmes.


Написать комментарий