Radīta gudrākā ceļa zīme pasaulē – 'Points'

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Ņujorkas Digitālās fizikas aģentūras speciālisti izstrādājuši "gudrāko" ceļa zīmi pasaulē - "Points", kas sniedz interaktīvu informāciju par jebkuriem trijiem virzieniem.

Atslēgas vārds ir "jebkuriem", jo zīme var norādīt ceļu uz tuvāko ēku, blakus ielu, objektu pavisam citā pilsētas malā, kā arī vietu jebkurā citā pasaules nostūrī.

Cilvēka acu augstumā izvietots darba panelis, kurā parādās dažādas iepriekš definēta satura kategorijas. Atbilstoši nospiestajai taustiņu kombinācijai, zīme var norādīt ceļu uz tuvāko kafejnīcu, labierīcībām vai metro staciju, parādīt autobusu sarakstu, pastāstīt pat pasākumiem pilsētā. Automātiskajā režīmā pusdienlaikā zīme rādīs ceļu uz tuvāko kafejnīcu vai restorānu, bet, ja tuvumā notiek kāds koncerts, tad uz viena no "Points" virziena rādītājiem noteikti būs redzama informācija par šo pasākumu.

Pagriežot displeju vajadzīgajā virzienā, viedzīme parādīs visu nepieciešamo teksta informāciju par meklēto objektu - attālumu, ģeogrāfiskās koordinātas, laiku, temperatūru, plānotos pasākumus u.t.t. Tāpat, pateicoties Wi-Fi pieslēgumam, gudrā zīme varēs uz displeja parādīt informāciju no Twitter, Foursquare, RSS kanāliem un citiem tiešsaistes resursiem. Būtībā "Points" ir robots, kas izmanto jaunākās datortehnoloģijas un apstrādā datus ar lokālo API sistēmu.

"Points" var pielāgot jebkurai apdzīvotai vietai. To var novietot ne tikai ielu, šoseju, parku un stadionu tuvumā, bet arī komerctelpās. Piemēram, viesnīcās, biznesa centros, iepirkšanās centros, izstāžu un koncertzālēs. Strādājot pie šī projekta, izstrādātāji sākotnēji cerēja uz to, ka interesi izrādīs lielie tirdzniecības uzņēmumi, jo inovatīvo ierīci var izmantot kā reklāmas līdzekli. Daudzi tirgus speciālisti ir pārliecināti, ka interaktīvo ceļa zīmi var ļoti veiksmīgi izmantot visdažādākajos tirdzniecības un sabiedriskajos pasākumos.

Ārēji "Points" daudz neatšķiras no parastiem ceļa rādītājiem, taču tā korpusā slēpjas mūsdienīgs tehnoloģiskais risinājums. Viedie ceļa rādītāji var griezties 360 grādu leņķī, pateicoties 11 raidītājiem. Katrs no trijiem rādītājiem ir aprīkots ar 16 000 gaismas diodēm un XMEGA čipu.

Šobrīd netiek plānots gudrās ceļa zīmes tirgot, taču no 2. jūlija Ņujorkas Digitālā fizikas aģentūra savu izgudrojumu plāno iznomāt interesentiem.


Написать комментарий