Kažoka: KNAB aizvien dziļāk iegrimst sīkumainībā

foto: treideri.lv
foto: treideri.lv

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aizvien dziļāk iegrimst sīkumainībā, zaudējot spēju redzēt lietas plašākā kontekstā, piektdienas rītā Latvijas Radio pavēstīja politoloģe Iveta Kažoka.

Sarunā ar Latvijas Radio viņa norādīja, ka, piemēram, politisko partiju finansēšanas jomā KNAB ir aizņemts ar dažādu atskaišu pārbaudi, ko iesniedz politiskās partijas, skatās vai tās rīkojušās atbilstoši likumiem un noteikumiem. Tomēr birojs vairs nediskutē, kā izskaust partiju «melnās kases» un citus «lielos» jautājumus, kas uzrāda patiesās problēmas.

Koncentrēšanās uz sīkumiem atspoguļojoties arī KNAB vadītāja Jaroslava Streļčonoka un biroja darbinieku attiecībās. Darbinieku novērtējumā par vieniem darbiniekiem ir gari un plaši klāstīts, kādus nosacījumus un kad viņi tos ir pārkāpuši. Bieži vien tie esot sīkumi – piemēram, neatbildēts e-pasts, sacīja I. Kažoka.

Daļa no darbiniekiem esot vērtēti strikti un sīkumaini, bet daļa – virspusēji – proti, uzrakstīts vien formāls novērtējums bez paskaidrojuma. Politoloģe J. Streļčonoka šādu attieksmi sarunā ar radio nodēvēja par «slimu» - šķietot, ka KNAB vadītājs, nesaņēmis atbildi uz e-pastu, nevis dodas noskaidrot, kas noticis un pieprasa tomēr atbildi sniegt, bet patur šo pārkāpumu pie sevis, lai pēc gada, novērtējot darbiniekus, to atgādinātu.

I. Kažoka uzsvēra, ka J. Streļčenoka sniegtais darbinieku novērtējums ir piemērs tam, kā nevajadzētu veikt darbinieku novērtējumus. Tomēr viņa atzina, ka šis konflikts vienlaikus izgaismo dziļākas problēmas. Iespējams, ka birojā strādā pārāk lielas personības, kurām ir problēmas sastrādāties.

Db.lv jau vēstīja, ka Ministru prezidents Valdis Dombrovskis lūdzis Valsts kontroli izvērtēt iespēju veikt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbības likumības un lietderības auditu.

KNAB darbinieku ikgadējā novērtējumā J. Streļčenoks savu vietnieci Jutu Strīķi, sabiedrisko attiecību departamenta vadītāju Diānu Kurpnieci un juridiskās nodaļas vadītāju Ivetu Dravinieci novērtējis ar viszemāko no iespējamajiem novērtējumiem. KNAB darbinieki kā atbildi jau pauduši, ka J. Streļčenoks pret padotajiem ir izvērsis mobingu un bosingu.


Написать комментарий