Starptautiskā konference par nodarbinātības veicināšanu Krāslavā

foto: kraslava.lv
foto: kraslava.lv

No 2013. gada 03. līdz 06. jūnijam Daugavpils novada dome Daugavpilī organizēja projekta „EmploYouth: Sustainable network of cities and regions tackling youth unemployment” (LV- „Ilgtspējīgs pilsētu un reģionu sadarbības tīkls jaunatnes bezdarba problēmu risināšanai”) otro konferenci, kurā piedalījās 33 ārzemju viesi no Itālijas, Zviedrijas, Spānijas diviem reģioniem, Austrijas un Vācijas, kā arī 37 pārstāvji no Latvijas, ziņo Krāslavas pašvaldības portāls. 

Latviju šajā konferencē pārstāvēja dalībnieki no Daugavpils novada, Daugavpils pilsētas, Preiļiem, Līvāniem, Krāslavas pilsētas, Rēzeknes pilsētas, Rēzeknes novada, Riebiņu novada un Viļānu novada. Ārzemju delegāciju sastāvā bija pārstāvji no pilsētu un reģionu pašvaldību administrācijas, reģionu komiteju administrācijas, starptautiskās sadarbības nodaļām, nodarbinātības aģentūrām, sociālās iekļaušanas nodaļām, karjeras centriem, jaunatnes nodaļām, izglītības iestādēm u.c.

Šī starptautiskās sadarbības projekta uzdevums ir izpētīt projekta dalībvalstu labās prakses piemērus par jaunatnes nodarbinātības iespējām un saprast, kā šo labo praksi var ieviest savos reģionos citi projekta partneri. Daugavpils novada domes komanda, organizējot šo konferenci, uzsvaru lika uz dažādu labās prakses piemēru prezentēšanu par sekojošām tēmām:

•    jauniešu integrēšana darba tirgū,
•    jauniešu integrēšana sociālajā dzīvē,
•    jauniešu uzņēmējdarbība
•    jauniešu nodarbinātības projekti pašvaldībās.

Konferences darbs sākās ar Daugavpils novada prezentēšanu, jo ārzemju viesi pirmo reizi ieradās Daugavpilī. Pēc tam tika veikts atskats uz projekta pirmo konferenci, kura notika Vācijā 2013. gada martā. Un pirmais vakars tika noslēgts ar kopīgām iepazīšanās vakariņām svinīgā noskaņā. Pārējās konferences dienas bija diezgan saspringtas, jo konferences dalībniekiem tika piedāvātas gan prezentācijas, gan praktiskie piemēri, gan darbs valstu grupās, kā arī katras dienas noslēgumā notika darbs starpvalstu grupās un kopdarba prezentēšana.

4. jūnija rīts tika iesākts ar Zviedrijas delegācijas vadītājas, starptautisko attiecību direktores Anna Lindberg prezentāciju par Eiropas stratēģijas 2020 galvenajiem mērķiem un uzdevumiem, kurus ir ļoti būtiski saprast, plānojot dažādus nodarbinātības pasākumus nākošajam plānošanas periodam.

Pirmajā sesijā par jauniešu integrēšanu darba tirgū ar Nodarbinātības valsts aģentūras programmām nodarbināšanas veicināšanai dalībniekus detalizēti iepazīstināja Ilona Zvonkova, NVA Daugavpils filiāles nodarbinātības organizatore, un Inga Veļičķo, NVA Daugavpils filiāles karjeras konsultante. NVA pārstāves izstāstīja par šādiem nodarbināšanas pasākumiem: individuālās un grupu konsultācijas (t.sk. psihologa, psihoterapeita un karjeras plānošanas); darba vieta jaunietim; atbalsts jauniešu brīvprātīgajam darbam; darbnīcas jauniešiem; jauniešu darba prakse. Ārzemju dalībnieki bija pārsteigti par tik plašo NVA piedāvājumu, kā arī uzdeva dažādus jautājumus par programmu efektivitāti un ieviešanas iespējām savos reģionos.

Pārsteidzoši bija arī tas, ka ne visi Latvijas puses pārstāvji bija dzirdējuši par šīm programmām, tā kā arī šis ieguvums tika piefiksēts. Savā praktiskajā pieredzē dalījās Jūlija Sergejeva, kura SIA „Acclivity” strādā kā projektu koordinatore un tika iesaistīta šajā darbā caur NVA programmu, kā arī Jans Šumanas, IK „Funny Land” īpašnieks, kurš savu biznesa uzsāka tieši ar NVA programmas uzņēmējdarbības uzsākšanai palīdzību. Abi pieredzes stāstītāji ļoti novērtē šīs NVA programmas un ieteica jauniešiem uzdrošināties tajās piedalīties un izmantot visas NVA iespējas.

Otrajā sesijā par jauniešu integrēšanu sociālajā dzīvē biedrības „ERFOLG” priekšsēdētāja Olga Jesse un biedrības brīvprātīgā Natālija Polovaja iepazīstināja ar biedrības darbu, iesaistot aktivitātēs ne tikai aktīvos jauniešus, bet arī mazāk aktīvus jauniešus un jauniešus no dažādām tautībām. Invalīdu biedrības „Viļānu stariņi” priekšsēdētāja Daina Bordovska prezentēja biedrības pieredzi darbā ar jauniešiem ar īpašajām vajadzībām. Ar bagātīgo pieredzi darbā ar jauniešu iesaisti Līvānos dalījās Evija Ozola-Ozoliņa, Līvānu bērnu un jauniešu centra brīvprātīgā un biedrības „Termoss” priekšsēdētāja, un Ritvars Bogdanovičs, centra brīvprātīgais. Viņi ļoti detalizēti izstāstīja par jaunatnes darba struktūru, jauniešu brīvprātīgā darba struktūru un atzīšanu, kā arī par jauno multifunkcionālo jauniešu centru.

Ārzemju dalībniekus ļoti ieinteresēja multifunkcionālā centra darbība, jo šāda veida pieredze viņu reģionos nav, līdz ar to tika uzdoti jautājumi gan par centra finansēšanu, gan par personālu, kurš tiks iesaistīts centra darbībā, gan par to, cik daudz jauniešu varēs uzturēties centrā vienlaicīgi u.c. jautājumi. Uz šiem jautājumiem atbildēja Līvānu bērnu un jauniešu centra jaunatnes lietu speciāliste Inga Zvaigzne-Sniķere.

Trešā praktiskā sesija bija par situācijām, kuras sagatavoja Zviedrijas komanda. Tās bija situācijas par pieciem dažādiem jauniešiem, kuri dažādu iemeslu dēļ nevar iekļauties darba tirgū. Konferences dalībnieku uzdevums bija izvērtēt no katras valsts iespējām, ko katram jaunietim var piedāvāt, kā palīdzēt viņam uzsākt darba gaitas. Noslēgumā visas grupas prezentēja situāciju risinājumus.

4. jūnija vakars noslēdzās ar Daugavpils Marka Rotko Mākslas centra apmeklējumu un jautrām vakariņām restorānā „Gubernators”, kuru laikā ārzemju viesiem tika piedāvāta iespēja piedalīties Daugavpils novada Ginesa rekorda uzstādīšanā, tamborējot savu gabaliņu Lielajam Augšdaugavas musturdeķim.

Trešdiena tika pavadīta Rēzeknes un Aglonas pusē. No rīta dalībnieki devās uz biznesa inkubatoru „Ideju viesnīca” Rēzeknē, kurā ar biznesa inkubatoru sistēmu un darbību viņus iepazīstināja inkubatora administratore Aija Vanaga un projektu vadītāja Kristiāna Karčevska. Īpaši dalībniekus interesēja tas, kur tiek raksts finansējums šādam jauno uzņēmēju atbalstam, ražošanas cehs un tā sniegtās iespējas, mācību klase un tas, kādā veidā notiek sadarbība ar Rēzeknes augstskolu studentu piesaistē darbam šajā laboratorijā. Dienas otrā daļa tika pavadīta praktiskajā darbā Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centrā "Zeimuļs". Pieredzē par jauniešu uzņēmējdarbības iespējām un pašvaldību organizētajiem jauniešu nodarbinātības projektiem dalījās Guntis Rasims, Rēzeknes novada domes jaunatnes lietu speciālists, un Daina Kriviņa, Daugavpils novada domes Attīstības nodaļas projektu koordinatore, atbildīgā par uzņēmējdarbības attīstību novadā. Darba grupu diskusijās ārzemju viesi īpaši uzsvēra to, ka novērtē mūsu pašvaldību administrācijas atbalstu uzņēmējdarbības konkursu organizēšanā un arī to, ka jauniešiem vasarā tiek piedāvāts darbs ne tikai uzņēmumos un saimniecībās, bet arī pašvaldības iestādēs.

Trešdienas vakars tika pavadīts ekskursijā pa Aglonas baziliku, Kristus Karaļa kalnu un vakariņām Latgaļu gaumē Aglonas maizes muzejā, kurā ārzemju viesiem tika stāstīts ne tikai par maizes ēšanas un gatavošanas kultūru, bet arī bija iespēja lustīgi izdejoties.
Pēdējā diena noslēdzās ar katras valsts secinājumu gatavošanu par to, kas konferencē bija īpaši vērtīgs, ko plāno pielietot savos reģionos, kas varētu noderēt pieredzei. Arī Latvijas komanda apkopoja ieguvumus, piem.,

•    to, cik veiksmīgi biznesa inkubatori/uzņēmējdarbības centri var darboties zem universitātēm;
•    skolās jāmāca par uzņēmējdarbību, sākot no sākumskolas, lai vairāk tiek radīti darba devēji, nevis tikai darba ņēmēji;
•    Zviedrijā reģionos ir izstrādāta uzņēmējdarbības stratēģija, kurā detalizēti aprakstīta tieši jauniešu uzņēmējdarbība;
•    jebkuru brīvprātīgo darbu jauniešiem piesaistīt konkrētu prasmju apgūšanai, kuras var noderēt konkrētās darba vietās;
•    Vācijā tiek organizēti virtuālie konkursi par uzņēmējdarbību jauniešiem, tādā veidā sasniedzot viņus tur, kur viņi pavada daudz laika – virtuālajā vidē;
•    karjeras konsultantiem vairāk strādāt kā koučiem, nevis konsultantiem – ar individuālāku pieeju, tendētu uz konkrētu mērķu sasniegšanu;
•    ir reģioni, kuros vasarā notiek vasaras uzņēmējdarbības nometnes jauniešiem;
•    u.c. vērtīgas idejas.

Zviedrijas delegācija īpaši atzīmēja pieredzi par brīvprātīga darba atzīšanu (brīvprātīgā darba grāmatiņu); radošo centru, kurā tik daudz aktivitāšu ir apvienotas vienuviet; jauniešu, kuri dalījās praktiskajā pieredzē, idejas; to, kā Latvijā jaunieši tiek ‘audzināti’ par līderiem caur dažādām sociālajām aktivitātēm, iesaistoties nevalstisko organizāciju darbā; kā arī ideju par jauniešu un politiķu kopīgiem pasākumiem. Vācijas delegācija īpaši atzīmēja to, ka Latvijā ar ES finansējuma palīdzību tiek būvēti daudzi vērtīgi objekti; to, cik mērķtiecīgi mūsu reģionos tiek domāts par jauniešu saglabāšanu reģionos un aktīvu iesaistīšanu sabiedrībā. Austrijas delegācija īpaši atzīmēja valsts Nodarbinātības aģentūras programmu daudzumu, kritērijus un pieeju jauniešu nodarbinātībai, kā arī uzņēmējdarbības konkursu pieejamību jauniešiem.

Spānijas delegācija īpaši atzīmēja to, ka vēlas savās skolās jau no sākumskolas mācīt uzņēmējdarbību un organizēt uzņēmējdarbības konkursus skolās; organizēt aktivitātes jauniešiem tieši ar nevalstisko organizāciju palīdzību, kā tas notiek Latvijā; mērķtiecīgi organizēt brīvprātīgo darbu; vasarās organizēt uzņēmējdarbības nometnes; rast iespēju jauniešiem universitātēs ar speciālām programmām dibināt uzņēmumus. Itālijas delegācija īpaši atzīmēja to, cik vērtīgi ir tas, ka Latvijā biznesa inkubatorā jaunajiem uzņēmējiem tiek sniegts atbalsts līdz 3 gadu garumā; ļoti patika Rēzeknes inkubatora radošā atmosfēra; kā arī īpaši patika ideja par to, ka Latvijā jaunieši un bērni darbojas kopā, arī vienā centrā, nevis tiek atdalīti, kā tas notiek viņu reģionā.

Kopumā visas delegācijas uzsvēra to, ka konference tika noorganizēta ļoti augstā līmenī, draudzīgā atmosfērā, sniedzot vērtīgas idejas un arī iespēju izbaudīt Latvijas kultūru.

Konferences organizatori izsaka pateicību par sadarbību viesnīcai „Latgola”, IK „MIKS S”, Daugavpils Marka Rotko Mākslas centram, restorānam „Gubernators”, Maizes muzejam. Un vēlreiz izsaka lielu paldies visiem, kuri dalījās savā pieredzē un aktīvi piedalījās konferences darbā!

Nākamā projekta konference pulcēs projekta dalībniekus Itālijas reģionā Reggio Emilia 2013. gada oktobrī, kurā Latviju pārstāvēs 6-8 dalībnieki.
 


Написать комментарий