Pētījums: Latvija jūtīgākā pret naftas cenām

foto: ir.lv
foto: ir.lv

Baltijas valstis ir mazas un atvērtas ekonomikas ar fiksētu valūtas kursu, tāpēc izejvielu cenu izmaiņām pasaulē ir tieša ietekme, liecina Swedbank veiktaits pētījums.

Visjūtīgākā uz pārtikas cenu izmaiņām pasaulē ir Lietuva, kur ietekme no viena procentpunkta kāpuma pasaules cenās palielina vietējo cenu līmeni pārtikai par 0,32 procentpunktiem (Latvijai un Igaunijai par attiecīgi 0,2 un 0,17 procentpunktiem). Pret naftas cenu svārstībām visjūtīgākā ir Latvija ar koeficientu 0,36 (Igaunijai un Lietuvai attiecīgi 0,21 un 0,2). Novērtējumi rāda, ka tā saucamie otrās kārtas efekti ir samērā nelieli, proti, cenu šoks nerada ilgstoši strauju inflāciju.

Vēsturiski viens no galvenajiem faktoriem, kas ilgtermiņā virza patēriņa cenu inflāciju Baltijas valstīs ir produktivitātes un ienākumu līmeņu izlīdzināšanās ar ES vidējo līmeni. Proti, darba ražīgumam un ienākumu līmeņiem tuvojoties ES vidējam līmenim, aug arī cenu līmenis.Swedbank ekonomisti aprēķinājuši, ka ienākumu līmeņa ( IKP uz vienu iedzīvotāju) kāpums par vienu procentpunktu salīdzinājumā ar ES vidējo līmeni, relatīvo cenu līmeni palielina par aptuveni 0,8 procentpunktiem. Proti, ienākumu un cenu līmeņu izlīdzināšanās ar ES vidējo līmeni ir cieši saistīti un iet roku rokā.

Vidējais patēriņa cenu līmenis Baltijas valstīs ir ap 60-70% no ES vidējā līmeņa. Bet ir būtiskas atšķirības preču un pakalpojumu grupās. Piemēram, apģērbu un apavu cenas ir tuvu vai pat pārsniedz vidējo ES līmeni, kamēr izglītības pakalpojumu cenas ir vien ap 40% no ES līmeņa. Kopumā var secināt, ka tirgojamām precēm cenu līmenis ir diezgan tuvu ES vidējam cenu līmenim, kamēr netirgojamām precēm un pakalpojumiem cenas vēl ir būtiski zemākas, norāda bankas eksperti.

Būtiska ietekme uz patēriņa cenu inflāciju ir ekonomikas jaudu noslodzei un biznesa ciklam. Proti, ekonomikai pārkarstot un jaudu noslodzei (arī darba tirgū) pārsniedzot ilgtspējīgu līmeni inflācija kļūst straujāka. Turklāt iedzīvotājiem ir tendence attiecināt pagātnes inflāciju uz nākotni. Proti, ja inflācija bija strauja iepriekš, to pašu gaida arī nākotnē, norāda eksperti. 


Написать комментарий