Pēc ugunsgrēka nopietnākie zaudējumi nodarīti Rīgas pilij, nevis muzeju krājumiem

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Pēc ugunsgrēka nopietnākie zaudējumi ir nodarīti Rīgas pilij kā valsts nozīmes arhitektūras piemineklim, nevis pils telpās izvietoto muzeju krājumu objektiem, Latvijas Radio stāstīja Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) vadītājs Juris Dambis.

Dambis stāstīja, ka Rīgas pils Baltās zāles griesti faktiski ir zuduši, Svētku zālē iegruvuši griesti 1/6 daļā no kopējās platības, Sūtņu zāle ir tikai nolieta ar ūdeni, bet glābjama, taču ir nopostīta pils oriģinālā jumta konstrukcija, ko var atjaunot, bet tas vairs nebūs oriģināls.

VKPAI vadītājs stāstīja, ka darbi Rīgas pilī pēc ugunsgrēka notiek inspekcijas uzraudzībā. VKPAI ir norādījusi, kādā secība veicami darbi - vispirms tika uzdots atbrīvot pils telpas no ūdens, tās žāvēt, atbalstīt tos elementus, kas draud nokrist un iet bojā. Dambis uzsvēra, ka atjaunošanas darbus nedrīkst sasteigt un galvenais ir tos veikt kvalitatīvi. Inspekcijas vadītājs pieļauj, ka darbi var ieilgt vairāk nekā par līdz šim izskanējušo pusgadu.

Dambis pastāstīja, ka pašlaik svarīgākais darbs pilī ir izveidot pagaidu jumtu. Šie darbi jau ir sākti.

Lūgts vērtēt ugunsdrošību valsts kultūras pieminekļos, Dambis atzīmēja, ka šādu vērtējumu labāk varētu sniegt Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, tomēr, ja tik plašs un postošs ugunsgrēks varējis izcelties tik drošā objektā kā Rīgas pils, tad esot jāuztraucas par visiem kultūrvēsturiskiem objektiem Latvijā.

Jau ziņots, ka postošs ugunsgrēks Rīgas pilī plosījās naktī uz 21.jūniju. Kopumā uguns nopostījusi pili 3200 kvadrātmetru platībā. Policija sākusi kriminālprocesu.


Написать комментарий