Parīzes augstās modes nedēļā prezentē tērpus printētus 3D tehnoloģijā

foto: Publicitātes foto
foto: Publicitātes foto

Holandiešu dizainere Īrisa van Herpena pirmdiena, 1. jūlijā atklājusi jaunus tērpus Parīzes augstās modes nedēļā, kas radīti, izmantojot beļģu kompānijas Materialise 3D printēšanas tehnoloģijas.

Ar modernāko tehnoloģiju palīdzību radītie dizaini jau sasnieguši mazu revolūciju ne tikai medicīnas, bet nu arī modes un dizaina pasaulē. Materialise ir pionieris darbā ar pievienotās ražošanas (AM) programmatūru un risinājumiem, plašāk pazīstamu kā 3D printēšanu, kas izaudzis no universitātes līdz multinacionāla līmeņa projektam, lielā mērā pateicoties ES pētniecības finansējumam.

Runājot par jaunāko kolekciju, Materialise konta menedžeris Svens Hermans teicis: “Šī ir pirmā reize, kad strādājam ar Īrisu van Herpenu, radot hibrīda figūras ar Mammoth stereolitogrāfiju, iekļaujot unikālas, caurspīdīgas, kauliem līdzīgas struktūras. Pateicoties 3D printēšanai, tērps tiek radīts bez šuvēm, noteiktā izmērā. Strādāt ar Īrisas van Herpenas sarežģītajām ģeometriskajām formām ir patiešām aizraujoši; kad nepieciešams ātri radīt viengabala kompleksas formas, neviens cits apģērba ražotājs nespēj izdarīt to, kas iespējams ar 3D printēšanu.”

Dizains vispirms tika radīts uz datora, vēlāk pielāgots 3D printēšanai, izmantojot Materialise programmatūru. Pirms objekts ticis nosūtīts tālākai printēšanai, iespējams novērst visus trūkumus un nepilnības. Tad, izmantojot Mammoth stereolitogrāfiju, objekts veidots slāni pa slānim. UV lāzeri skenē izvēlēto dizainu šķidros sveķos, kas sacietē, līdz tam pieskārušies lāzera stari, 3D objektam lēnām ieņemot savu formu.

Oriģināli Materialise aizsācies kā universitātes projekts, kas nodarbojās ar medicīnisko implantu radīšanas iespējām. Kompānijai attīstoties, tā sāka ķirurgiem piedāvāt ārkārtīgi precīzus pacientu anatomijas paraugus, pēc datortomogrāfijas vai magnētiskās rezonanses skrīninga tos pārveidojot printējamos modeļos. Šie modeļi ir būtiski uzlabojuši diagnozes un ķirurģijas plānošanu. Tie tikuši izmantoti arī kā ķirurģiskie implanti un protēzes.

Ar Eiropas Savienības atbalstu, pastāvīgu izpētes darbu un koncentrēšanos uz inovāciju, tehnoloģijas izmantojums turpinājis plaši attīstīties un variēt, šobrīd tas ir pieejams medicīnas, automobiļu, dizaina un patērētāju tirgus segmentam. Kompānija ir kļuvusi par multinacionālu tehnoloģisko līderi 3D printēšanā, dodot darbu gandrīz 900 cilvēkiem, veicinot Eiropas rūpniecību un radot lokālas darbavietas.

Materialise kompānijas direktors un dibinātājs Vilfreds Vankraens teicis: "Bez ES finansējuma, Materialise nekad nebūtu kļuvis par to, kas tas ir tagad. Atbalsts devis iespēju mazai kompānijai veikt ilgtermiņa attīstību."

3D printēšana kļuvusi par svarīgu prototipu tehnoloģiju, radot unikālus produktus, kas ļauj ātri sniegt atsauksmes inženieriem un dizaineriem jau projektēšanas stadijā. Tehnoloģija nesen pielietota arī Venēcijas operas "La Fenice".


Написать комментарий