Degviela sāk sadārdzināties

foto: ntz.lv
foto: ntz.lv

Augošās naftas cenas pasaulē neies secen arī Latvijas degvielas cenām.

«Jūnija beigās un jūlija sākumā naftas cenas pasaulē piedzīvoja samērā lielu kāpumu, Brent jēlnaftas cenai pieaugot no 100 ASV dolāriem par barelu līdz pat nepilniem 109 dolāriem par barelu. Turklāt šo kāpumu pastiprināja arī ASV dolāra nostiprināšanās pret eiro,» stāsta Nordea Markets vecākais pārdošanas vadītājs Gints Belēvičs.

Naftas cenas kāpumu noteikti ietekmēja gan labie nodarbinātības dati ASV, gan nemieri Ēģiptē, savukārt ASV dolāra spēku noteica Federālas rezervju sistēmas vadītāja Bena Bernankes mājieni par naudas drukāšanas tempu ASV iespējamu samazināšanu. Pagājušajā naktī pretēja rakstura komentāri gan lika ASV dolāram zaudēt pēdējo trīs nedēļu laikā iegūtās pozīcijas, uzsver eksperts.

Degvielas cenas Latvijas DUS uz naftas cenu un ASV dolāra nostiprināšanos ir reaģējušas pārsteidzoši mierīgi, pieaugot tikai par aptuveni 1-2 santīmiem litrā, uzsver G. Belēvičs. Tomēr eksperts paredz, ka, visticamāk, jau tuvākajās dienās degvielu sagaida vēl papildus kāpums 1-2 santīmu robežās. Tālākas prognozes šobrīd ir ļoti grūti izdarīt, jo EUR/USD valūtas kurss piedzīvo pamatīgās svārstības, savukārt naftas cenas kāpumu pēdējo trīs nedēļu laikā varētu sagaidīt korekcija.

Pieaugot degvielas produktu cenām pasaules biržās, benzīna un dīzeļdegvielas cenas SIA Statoil Fuel & Retail Latvia degvielas uzpildes staciju tīklā šonedēļ ir palielinājušās par santīmu litrā, stāsta uzņēmuma pārstāvis Arturs Eglītis.

Savukārt Neste Latvija pagaidām cenas nav mainījušās, informēja uzņēmuma pārstāve Ilze Pērkone.

«Salīdzinot ar jūlija sākumu, benzīna cena biržā ir pieaugusi par vairāk nekā 70 ASV dolāriem par tonnu, savukārt dīzeļdegvielas cena par nedaudz vairāk kā 30 ASV dolāriem. Pieaudzis ir arī LVL/ASV dolāra kurss, tādējādi sadārdzinot degvielas produktu pašizmaksu,» skaidro Statoil pārstāvis.

Viņš uzsver, ka degvielas produktu cenu kāpums biržā saistīts galvenokārt ar politisko nestabilitāti Ēģiptē, kas var negatīvi ietekmēt naftas piegādes no Vidējo Austrumu reģiona uz Eiropu un Ziemeļameriku, sezonālo ietekmi, kad tradicionāli vasaras laikā palielinās braukšanas intensitāte un līdz ar to pieprasījums pēc degvielas produktiem, kā arī ASV ekonomikas rādītāju uzlabošanās, kas paaugstina aktivitāti naftas produktu tirgū. 

95 markas benzīns Statoil vidēji maksā 0,949 latus litrā, 98. markas – 0,979 latus, bet dīzeļdegviela – 0,906 latus. Neste Latvija DUS 95. markas benzīns vidēji maksā 0,947 lati, 98. markas – 0,977 latus, bet dīrzeļdegviela – 0,897 latus. Savukārt Lukoil DUS 95. markas degviela maksā 0,956 latus, 98. markas benzīns – 0,987 latus, bet dīzeļdegviela – 0,907 latus.


Написать комментарий