Apple peļņa turpina samazināties; rekordaugsti iPhone pārdošanas apjomi

foto: telegrafist.org
foto: telegrafist.org

ASV tehnoloģiju kompānijas Apple ceturkšņa peļņa sasniegsi 6,9 miljardus ASV dolāru, kas, salīdzinot ar aizvadīto gadu, bijis samazinājums 22% apmērā, tomēr, neskatoties uz to, pārspējis Volstrītas pesimistiskās prognozes.

Laika posmā no šā gada aprīļa līdz jūnijam Apple spējusi nodrošināt rekordaugstus iPhone viedtālruņu tirdzniecības apjomus 31,2 miljonu vienību apmērā. Augstie viedtālruņu tirdzniecības apjomi uzlabojuši Apple peļņas rādītājus. Attiecīgā laika posmā pirms gada kompānija bija pārdevusi 26 miljonus iPhone viedtālruņu. Straujākais iPhone tirdzniecības kāpums (+51%) bijis ASV un Japānā (+66%).

Minētajā laikposmā Apple strādājusi ar apgrozījumu 35,3 miljardu ASV dolāru apmērā, kas nedaudz pārsniedzis aizvadītā gada rādītājus (35 miljardi ASV dolāru). Analītiķi tikmēr pieļauj, ka Apple rezultāti, it īpašiiPhone pārdošanas dati, varētu samazināt esošās bažas par kompānijas lejupslīdes aizsākšanos, vēsta BBC.

Reaģējot uz finanšu datiem, par 5% palielinājās Apple akciju vērtība, otrdien sasniedzot 437 ASV dolārus. Kopš janvāra Apple akcijas vērtība gan kritusies par 20%. Otrdienas kāpums izrādījās īslaicīgs, jo tirdzniecību sesiju noslēdzot, kompānijas akcijas vērtība bija 418,99 ASV dolāri.

Salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni par 43% samazinājušies Appleienākumi no darbības Ķīnā, kas tehnoloģiju kompānijām kļūst aizvien nozīmīgāks tirgus. Kompānija kritumu Ķīnā skaidro ar valsts ekonomiskās izaugsmes tempu samazināšanos.

Tikmēr analītiķi pieļauj, ka Ķīnas tirgū bremzējošs faktors varētu kļūt vietējās kompānijas, kas nākušas klajā ar lētiem viedtālruņiem, kā arī Applekonkurentu budžeta klases ierīču piedāvājums. Sarunā ar BBC pētījumu kompānijas IDC pārstāvji dalījās savās prognozēs, kas liecina, ka 66% no 385 miljoniem viedtālruņu, kas nākamajā gadā tiks pārdoti Ķīnā, maksās mazāk par 200 ASV dolāriem, kas ir ievērojami zemāk nekā Apple iPhone. Šādas prognozes investoriem liek pareģot, ka Apple būs spiesta samazināt cenas saviem ražojumiem.

Laika posmā no aprīļa līdz jūlijam par 14% samazinājies iPad planšetdatoru pārdošanas apjoms. Minētajā laikposmāApple izdevies pārdot 14,6 miljonus iPad planšetdatoru, savukārt gadu iepriekš – 17 miljonus vienību.

Db.lv jau vēstīja, ka laika posmā no janvāra līdz martam Apple strādāja ar tīro peļņu 9,5 miljardu ASV dolāru apmērā, salīdzinot ar 11,6 miljardu ASV dolāru peļņu atbilstošajā laika posmā pagājušajā gadā. Tas bijis pirmais tehnoloģiju milža peļņas samazinājums pēdējo desmit gadu laikā.


Темы: , , , , , ,
Написать комментарий