Stīvs Džobss par Apple mobilo tālruņu tirgu sapņojis jau 1984. gadā

foto: apple.com
foto: apple.com

Apple līdzdibinātājs Stīvs Džobss jau 1984. gadā, kad Apple nāca klajā ar Macintosh personālo datoru, apsvēris mobilā tālruņa izgatavošanu ar kompānijas zīmolu, atklājis bijušais tehnoloģiju giganta izpilddirektors Džons Skullejs (John Sculley).

«Es atceros, ka mēs pie Mac tālruņiem strādājām 1984. gada nogalē. Stīvs jau tobrīd domāja par šādiem produktiem,» sarunā ar CNBC sacīja Dž. Skullejs. «Viņš mēdza sacīt, ka svarīgākās lietas nav tās, kuras tiek ražotas, bet gan tādas, kuras netiek. Viņš stingri iestājās par [tehnoloģiju] vienkāršošanu,» atzina bijušais Apple izpilddirektors.

Viņš arī norādīja, ka lētāku produktu izstrāde nav uzskatāma par atteikšanos no S. Džobsa vīzijas. «Es neuzskatu, ka nākšana klajā ar plašāku produktu klāstu ir kompromisa meklēšana. Es nedomāju, ka viņi ķersies pie simts dolārus vērtiem viedtālruņiem. Esmu pārliecināts, un to arī apstiprina mani avoti, ka viņi uzlabos savus galvenos produktus,» sacīja Dž. Skullejs.

Bijušais Apple izpilddirektors skaidroja, ka Apple ir plaša fanu armija, kuriem produkti ir jāpārdod vispirms. Kad Apple nāca klajā ar iPad Mini, cilvēki, kuri jau bija iegādājušies iepriekšējo iPad versiju, nopirka arī jaunāko planšetdatoru. «Ja Apple nāks klajā ar dārgāku viedtālruni, lielāku ekrānu utt., jūs redzēsiet, ka cilvēki to pirks. Apple ir līdzīga autoražotājam BMW – arī šī kompānija nemēģina konkurēt ar budžeta ražotājiem,» uzsvēra Dž. Skullejs.

Apple kādreizējais vadītājs norādīja, ka kompānija radījusi vidi jauniem un interesantiem produktiem, kas parādīsies nākamgad. Nav gaidāmi apvērsumi viedtālruņu jomā, jo šis tirgus ir sasniedzis stabilizācijas un brieduma periodu, tomēr gaidāms jauns Applelēciens citās tehnoloģijās.

Savukārt kompānija, kurai ir potenciāls kļūt par jauno Apple un radīt inovācijas, saskaņā ar Dž. Skulleja pārliecību ir Amazon. «Vai ir kāds, kurš var kļūt par nākamo Stīvu Džobsu? Es domāju, ka Džefs Bezo (Jeff Bezos – Amazon vadītājs) ir tam tuvu. Viņš ir gudrs un radošs. Viņš ir pilnībā izmainījis veidu, kādā notiek tiešsaistes komercija,» klāstīja Dž. Skullejs.

Dž. Skullejs ir vadījis gan Apple, gan arī pirms tam atspirdzinošu dzērienu ražotāju Pepsi. Apple Dž. Skulleju izdevās pārvilināt no Pepsi, lai izmantotu viņa mārketinga prasmes. Leģendārais Apple dibinātājs Stīvs Džobss esot jautājis Dž. Skullejam, vai viņš visu savu mūžu plāno pārdot cukurūdeni, vai arī grib pievienoties Apple komandai un mainīt pasauli. ParApple izpilddirektoru Dž. Skulejs strādāja no 1983. līdz 1993. gadam.


Написать комментарий