Daugavpils pilsētas domes deputāte šaubās, vai pirmspensijas vecuma cilvēki jāapmāca uz nodokļu maksātāju rēķina

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

15.augustā notikušajā Daugavpils pilsētas domes Finanšu komitejas sēdes gaitā deputāti atbalstīja grozījumus Daugavpils 15.vidusskolas izdevumu un ieņēmumu tāmē, kuri paredz izglītības iestādes iespējas turpināt neformālās izglītības programmas īstenošanu, kuras ietvaros vidusskolas pedagogi arī turpmāk apmācīs bezdarbniekus.

Vidusskolas direktors Anatolijs Gržibovskis paskaidroja, ka minētās programmas īstenošana bija uzsākta pērn, tās ietvaros bezdarbnieki apgūst latviešu, angļu, vācu valodas, datorprasmes. Iespēju organizēt Nodarbinātības valsts aģentūras apmaksātos kursus vidusskola ieguva, uzvarot konkursā.

Pēc A.Gržibovska stāsta par to, ka 15.vidusskolā organizētie kursi esot ļoti pieprasīti un kursus apmeklē cilvēki vecumā no 18 līdz 61 gadam, Domes deputāte Natālija Petrova uzdeva jautājumu: „Jūsuprāt, tas ir normāli, ka 61 gadu vecs cilvēks, kuram palicis viens gads līdz pensijai, principā mācās par mūsu naudu?”.

Vidusskolas direktors atbildēja, ka, viņaprāt, tas ir normāli, jo cilvēkiem, kuri apgūst latviešu valodu vai datorprasmes, ir vairāk iespēju atrast darbu. To apliecina fakts, ka daudzi kursu dalībnieki atrod darbu.

Diskusijai pievienojās arī Rita Strode un Pēteris Dzalbe, kuri bija vienisprātis ar A.Gržibovski, un paskaidroja, ka bieži vien cilvēkam līdz pensijai palicis pavisam maz laika, bet pensijas saņemšanai viņam trūkst stāža. Šādi cilvēki atrodas riska grupā, ja viņi nestrādā, saņem tikai valsts vai pašvaldības pabalstu. Tādēļ šiem cilvēkiem jādod iespēja apgūt valodu un atrast darbu.

Jāatzīmē, ka apmācības procesā (120 stundas) apmācāmie ne tikai iegūst jaunas zināšanas, bet arī saņem stipendiju – 70 latus mēnesī.


Написать комментарий