Strīķe: Rodas sajūta, ka Streļčenoku neinteresē KNAB darbs

foto: lat.mixnews.lv
foto: lat.mixnews.lv

"Man rodas sajūta, ka KNAB vadītāju Jaroslavu Streļčenoku neinteresē lietas būtība - tas darbs, kas notiek," žurnālam "Ir" izteikusies Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka vietniece Juta Strīķe, piebilstot, ka vēloties vadītāju, ar kuru varētu lepoties.

Korupcijas apkarošanā vajadzīgs koleģiāls darbs un spēja ātri reaģēt uz situācijas izmaiņām. Taču Streļčenoks esot uzlicis "kā pirmo un laikam vienīgo punktu - hierarhijas ievērošanu".

Strīķe par KNAB priekšnieka vadības stilu ir skarba: "Viņš nav Rietumu izpratnē demokrātiski orientēts uz viedokļa raisīšanu un veicināšanu pieņemt lēmumus, domāt patstāvīgi. Viņš, drīzāk, ir tāds monarhistiski aziātisks. Vai arī padomisks. Ja es esmu priekšnieks, tad dariet, ko lieku."

Viņa kā piemēru min epizodes no sarunām ar KNAB vadītāju, - katru reizi viņai tiekot norādīts, kurā krēslā jāsēž, kādai citai darbiniecei aizrādījis, kad viņa apsēdusies bez atļaujas. "Tā visa burbuļošana notiek nevis pēc būtības, bet par kaut ko tādu, kam vispār nevajadzētu būt," uzskata Strīķe.

Viņa noliedz, ka Streļčenoks jauktos konkrētās operatīvās darbībās, taču domstarpības rodoties bieži, ja sanākot aizturēt vairāk cilvēku, nekā sākotnēji plānots. KNAB vadītājs tādos gadījumos pārmetot viņa maldināšanu.

Strīķe atzinīgi izsakās par Igaunijas un Lietuvas dienestiem: "Klausoties šo dienestu vadību, es sapratu, ka arī gribētu priekšnieku, ar kuru varētu lepoties."

Viņasprāt, Aleksejs Loskutovs bija ļoti laba korupcijas apkarošanas "Latvijas seja" starptautiski. Taču Streļčenokam esot "cita izpratne par vadītāja misiju, stilu, par valsts pārvaldes uzbūves jēgu". Kā padomju laikos - "ja esi priekšnieks, tev ir privilēģijas un gods".

Strīķe ir pārliecināta, ka ar viņas atlaišanu no darba KNAB iestātos miers, līdzīgu vērtējumu saņemtu arī izmeklēšanas nodaļas vadība, operatīvo nodaļu vadītāji, tāpēc neesot pamatoti runāt par "Strīķes un Streļčenoka konfliktu". Viņasprāt, runa ir "par divām vērtību sistēmām - vai nu kolektīvs ir tāds, kurā katrs spēj patstāvīgi pieņemt lēmumus un aizstāvēt savu viedokli, vai arī gaida, cikos un kur ir jābūt, un, atbildot uz telefona zvanu, pieceļas kājās".

Jāatgādina, ka pēdējās nedēļās KNAB atkal uzjundījušas domstarpības. Aizvadītajā nedēļā pēc tikšanās ar ģenerālprokuroru Ēriku Kalnmeieru Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) paziņoja, ka konflikts starp KNAB darbiniekiem pamatā ir izveidojies nevis personāliju, bet sistēmisku problēmu dēļ, tāpēc tiks veidota starpinstitūciju darba grupa KNAB nolikuma pilnveidošanai.

Darba grupā tikšot iesaistīti gan tiesībsargājošo iestāžu speciālisti, gan nevalstisko organizāciju pārstāvji. Pagaidām nav zināms, cik ilgā laikā starpinstitūciju grupa KNAB nolikuma pilnveidošanai pabeigs savu darbu. Tāpat pagaidām nav zināms grupas vadītājs.


Написать комментарий