Eksperimentējot ar lina callus šūnām, Daugavpils Universitātē atklāj ekoloģisku ploiditātes palielināšanas veidu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansētajā projektā „Uz biosaderīgām mikroshēmām balstītas augu selekcijas tehnoloģijas izstrāde” (vienošanās Nr. 2010/0321/2DP/2.1.1.1.0/10/APIA/VIAA/144), eksperimentējot ar lina callusšūnām, pakļaujot tās lāzerstarojumam, Daugavpils Universitātes(DU) zinātniekiem izdevies atklāt ekoloģisku un nekaitīgu ploiditātes palielināšanas veidu, informē projekta koordinatore Alise Griķe.

Callusšūnas ir augu šūnas, kas nav diferencējušās un izskatās kā želejveidīga masa, no kuras var izaugt jebkura auga daļa – sakne, stiebrs, lapa utt. Eksperimentu gaitā konstatēts, ka ļoti vājas intensitātes lāzerstarojuma iedarbībā callus šūnās notiek ievērojamas izmaiņas.

Augšanas centru skaits apstarotajā callus masā palielinājās par 20% salīdzinājumā ar kontrolgrupas paraugiem. Bez tam, par 30-50% palielinās tādu šūnu skaits, kuru hromosomu skaits ir lielāks par normu. Šo efektu sauc par ploiditātes palielināšanu.

Ploiditātes palielināšanu jau vairāk nekā pusgadsimtu izmanto, piemēram, āboliņa zaļās masas palielināšanai, tā sēklas apstrādājot ar ķīmisku vielu - kolhicīnu. Savukārt DU zinātnieku atklātais ploiditātes palielināšanasveids, izmantojot lāzerstarojumu,ir daudz ekoloģiskāks un nekaitīgāks.

Projekta „Uz biosaderīgām mikroshēmām balstītas augu selekcijas tehnoloģijas izstrāde”mērķisir izpētīt mikro un nanobiostruktūras ar mērķi radīt priekšnosacījumus augstas pievienotas vērtības zinātņietilpīgu produktu ražošanas tehnoloģiju izstrādei.Projekta specifiskais mērķis ir izstrādāt uz biosaderīgām mikroshēmām balstītas tehnoloģijas, lai paātrinātu jaunu perspektīvu augu formu iegūšanu selekcijas vajadzībām.

ERAF projekta „Uz biosaderīgām mikroshēmām balstītas augu selekcijas tehnoloģijas izstrāde”kopējās izmaksas ir 368 816 lati, no kuriem 341 154 lati (92,5%) ir ERAFlīdzfinansējums.Projekts noslēgsies šī gada31.decembrī.


Написать комментарий