Mellenes, āboli, vīnogas samazina diabēta rašanās riskus

foto: fion.ru
foto: fion.ru

Augļu, īpaši melleņu, ābolu un vīnogu lietošana uzturā ļauj samazināt 2.tipa diabēta rašanās riska faktorus, liecina publikācija "British Medical Journal".

Mellenes samazina diabēta rašanās riskus par 26%, salīdzinājumā – trīs porcijas jebkuru augļu to samazina tikai par 2%, raksta "bbc.co.uk". Turklāt augļu sulām nav šādas iedarbības.

Pētījuma laikā apskatītas vairāk nekā 187 000 ASV iedzīvotāju diētas. No tiem 6,5% procentiem jeb 12 198 cilvēkiem bija 2.tipa diabēts. Tiesa, kā raksta "bbc.co.uk", Lielbritānijas diabēta speciālisti uzskata, ka pētījuma rezultāti jāvērtē piesardzīgi.

ASV, Lielbritānijas un Singapūras speciālisti, izmantojot trīs plašu pētījumu datus no ASV, meklēja sakarības starp augļu lietošanu uzturā un 2.tipa diabēta rašanās riskiem. Pētījuma gaitā tā dalībniekiem reizi četros gados tika uzdoti jautājumi par lietoto pārtiku, tostarp jautājumi par to, cik bieži un cik daudz tie ēd konkrētus augļus: vīnogas vai rozīnes, persikus, plūmes vai aprikozes, banānus, melones, ābolus vai bumbierus, apelsīnus, greipfrūtus, zemenes un mellenes.

Rezultātu analīzes parādīja, ka trīsreizēja melleņu, vīnogu un rozīņu, ābolu un bumbieru ēšana nedēļā būtiski samazina 2.tipa diabēta rašanās riskus. Jāpiebilst, ka visu augļu lietošana samazina riskus, taču augstākminēto augļu lietošana bija īpaši efektīva.

Pētnieki šādus rezultātus saista ar augstu antociāna līmeni, jo eksperimentos ir pierādījies, ka tas pelēm palīdz uzņemt glikozi. Minētie augļi satur arī dabīgu polifenolus, kuru labvēlīgā ietekme jau ir zināma.

"Augļiem ir ļoti dažāds antioksidantu, šķiedrvielu, citu barības vielu un fitoķīmisko elementu sastāvs, kuri kopā var ietekmēt riskus. Taču ar dažādu augļu glikēmisko slodzi – ogļhidrātu daudzumu tajos, eksperimentu rezultātus pilnībā izskaidrot nevar," teikts pētījuma apskatā.

Savukārt augļu sulu lietošana nedaudz palielina 2.tipa diabēta riskus, tādēļ daudz veselīgāk ir augļu sulas aizvietot ar augļiem, secinājuši pētnieki.

Piemēram, augļu sulu aizvietošana ar mellenēm samazina 2.tipa diabēta rašanās riskus par 33%, ar vīnogām un rozīnēm – par 19%, ar āboliem un bumbieriem – par 13%, ar jebkuriem augļiem dažādās kombinācijās – par 7%. Arī sulu aizvietošana ar apelsīniem, persikiem, plūmēm un aprikozēm rada līdzīgu efektu.

Pētījuma autors un Hārvarda sabiedrības veselības skolas asistējošais profesors Ki Suns paskaidroja, ka kopumā augļu sulas satur mazāk vērtīgo komponentu, nekā augļi.

"Sulu izspiešanas procesā no augļiem tiek izspiests šķidrums, kas organismā uzsūcas ātrāk, jo satur vairāk cukura, cukura dēļ arī pieaug insulīna līmenis. Lai samazinātu 2.tipa diabēta riskus ir lietderīgi samazināt sulu lietošanu un palielināt veselu augļu lietošanu uzturā," viņš paskaidroja.

Eksperti atgādina, ka labākais veids, kā samazināt 2.tipa diabēta rašanās riskus ir izvēlēties sabalansētu, veselīgu diētu, kura ietver dažādus augļus un dārzeņus, un iespējami aktīvāks dzīves veids.

Diabēta pētījumu vadītājs Lielbritānijā Metjū Hobss paskaidroja, ka pētījums apstiprināja, ka regulāra augļu lietošana uzturā ir svarīga līdzsvarotas diētas sastāvdaļa un tas var palīdzēt samazināt 2.tipa diabēta riskus.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka saistība starp diabētu un atsevišķiem augļiem vai augļu sulām ir jāvērtē piesardzīgi.

"Daži no šiem secinājumiem ir balstīti uz neskaitāmiem pieņēmumiem un modeļiem, kas varētu būtiski izkropļot rezultātus. Piemēram, pētnieki jautāja, cik bieži aptaujātie lieto konkrētus augļus. Šis anketu tips bieži var būt neuzticams, jo cilvēki bieži vien atceras tikai daļu lietoto pārtikas produktu," skaidroja britu pētnieks.

Savukārt Leičesteras universitātes primārās diabēta aprūpes un asinsvadu dziedniecības profesors Kamlešs Huntijs teica, ka lielais pētījums atklāj, ka augļu ēšana vienkārši ir laba.

"Ēdiet jebkurus augļus, un tas samazinās diabēta riskus. Valdība iesaka katru dienu ēst piecas augļu un dārzeņu porcijas," viņš teica.


Написать комментарий