5 iemesli, kādēļ ieteicams atteikties no kviešiem

foto: androidfoto.ru
foto: androidfoto.ru

Latvijā reti kurš var iedomāties savu ikdienu bez maizes. 

Taču kvieši, kas ir baltmaizes pamatā, cilvēku uzturā ir jaunievedums, un lielākā daļa ļaužu tai vēl nav pilnībā pielāgojušies.

248 000 gadu (apmēram 8300 paaudžu laikā) mēs, cilvēki, esam pārtikuši no tā sauktās paleolīta jeb senākā akmens laikmeta mednieku un augu vācēju diētas, kurā nebija graudaugu. Pirms 12 000 gadiem (tikai pirms kādām 400 paaudzēm) mēs sākām uzturā lietot kviešus, rudzus, miežus un citus graudaugus. Taču ne toreiz, ne tagad mēs patiesībā neesam radīti, lai būtu spējīgi pareizi pārstrādāt graudaugus: dzīvnieki, ko centāmies atdarināt un ko bijām redzējuši ēdam graudaugus, bija atgremotāji ar īpaši piemērotu kuņģi, kāda mums nav. Turklāt šo 400 paaudžu laikā mūsu organisma uzbūvei nav bijis pietiekami daudz laika, lai piemērotos graudaugu barībai, kas daudzējādā ziņā radikāli atšķiras no tā, ko cilvēki bija pieraduši ēst pirms tam. Bet ir vēl pieci iemesli, kādēļ būtu vērts izvairīties no kviešiem un to līdziniekiem (rudziem, auzām un miežiem).

1. Kvieši var būt ārkārtīgi toksiski. Ikviens kviešu grauds satur aptuveni vienu mikrogramu vielas, ko sauc par kviešu asnu aglutinīnu (KAA), kam pat nelielās devās var būt ļoti negatīva ietekme. Mēs, piemēram, zinām, ka tas ir toksisks sirdij, smadzenēm un imūnsistēmai un ir ārkārtīgi spēcīgs iekaisuma izraisītājs. Vienkāršā valodā runājot, nozīmē, ka kvieši var būtiski pastiprināt, piemēram, artrīta simptomus. 

2. Kvieši samazina organisma spēju uzņemt nepieciešamās uzturvielas. Ir zināms, ka fitāti (jo īpaši fitīnskābe), kas ir graudos, kavē minerālvielu kalcija, dzelzs, cinka un magnija uzsūkšanos organismā, jo veidojas nešķīstoši fitātsāļi. Maizes gatavošanas procesā, to dabiski raudzējot, fitāti tiek neitralizēti un nevar ietekmēt minerālu metabolismu. Bet, pievienojot pilngraudu maizei veselus, nenogatavinātus un nediedzētus graudus, šis par veselīgo uzskatītais produkts var nodarīt vairāk ļauna nekā laba. Fitāti, kas ir kviešu šķiedrvielās, īpaši samazina dzelzs uzsūkšanos, un dzelzs trūkums eiropiešiem ir visbiežāk sastopamais kādas vielas deficīts organismā.

3. Kvieši vairo lieko svaru. Nav nekādu šaubu, ka kvieši un cukurs ir galvenie mūsdienu aptaukošanās epidēmijas vaininieki.  Kviešu asnu aglutinīns atstāj graujošu ietekmi uz endokrīno sistēmu un sekmē svara pieaugumu, kā arī, bloķējot leptīna receptorus hipotalāmā (leptīns ir hormons, kas atbild par tauku uzkrāšanos), veicina insulīna rezistenci. Tas arī traucē hormona sekretīna izstrādāšanos aizkuņģa dziedzerī, kas noved pie gremošanas problēmām un neveselīgas aizkuņģa dziedzera palielināšanās. 

4. Kvieši ietekmē nervu sistēmu. Kvieši (arī rudzi, mieži un soja) satur īpaši daudz glutamīnskābes un asparagīnskābes, kas ietekmē nervu sistēmu. Šie divi eksotoksīni var mainīt nervu šūnu receptoru darbību, kas, iespējams, var izraisīt nervu bojājumus. 

5. Kvieši var izraisīt autoimūnās slimības. Papildus pārējām nevēlamajām izpausmēm kviešu asnu aglutinīns (KAA) arī toksiski ietekmē šūnas, kas izpaužas kā normāla šūnu dzīves cikla pārtraukšana vai ieprogrammētās šūnu bojāejas (apoptozes) sākšana.KAA stimulē arī citokīnu izstrādāšanos zarnu un imūnsistēmas šūnās, kam ir nozīmīga loma dažāda veida iekaisumu procesos.

Padomājot par visiem šiem pierādījumiem, kas apstiprina kviešu kaitīgumu, kļūst skaidrs, ka mūsu absolūti nekritiskā attieksme, iekļaujot tos uztura piramīdas pamatā, iespējams, ir viens no būtiskākajiem iemesliem, kāpēc tik daudzi no mums sūdzas par sliktu veselību. Tas arī izskaidro, kāpēc antropologi arheoloģiskus pierādījumus par reimatoīdo artrītu, sirds slimībām, zobu bojājumiem, zīdaiņu mirstību, diabētu, vēzi un citiem smagiem veselības traucējumiem atrod tikai pēc vēsturiskā brīža, kad cilvēka uzturā tika iekļauta maize. Visos graudaugos ir noteikts kviešu asnu aglutinīna daudzums, bet nevienā tā nav tik daudz kā kviešos, rudzos, miežos un (mazākā daudzumā) auzās. Pamēģiniet izslēgt šos produktus no sava uztura un aizstāt tos ar citiem alternatīviem augiem, piemēram, rīsu nūdelēm. Ļoti iespējams, jūsu veselība uzlabosies.   

Ar ko aizstāt kviešus? 
Visā pasaulē var atrast vairākus cieti saturošus produktus.

  • Saknes 
  • Saldie kartupeļi, baltie kartupeļi, manioka, tapioka, jamss, ūdens kastaņi, niedru maranta, selerija, kāļi, dzeltenās un baltās bietes, kolrābis 
  • Graudaugi 
  • Sorgo, amarants, griķi, prosa, kvinoja, sāgo, rīsi, kukurūza 
  • Pākšaugi 
  • Lēcas, saldo kastaņu biezenis, lauka pupas, turku zirņu milti, zirņu milti 

Темы: , , , , ,
Написать комментарий