Nākamajā gadā Daugavpilī notiks Polijas – Latvijas ekonomikas forums

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Par šo nozīmīgo notikumu paziņoja piektdien, 13. septembrī Polijas Republikas vēstnieka Latvijā Irži Mareka Novakovski un Daugavpils vadības darba tikšanās laikā.

Tikšanās ar vēstnieku notika aiz slēgtām durvīm, bet žurnālistiem pastāstīja, ka notikusī saruna skāra partneru attiecību aktivizāciju starp mūsu valstīm dažādās sadarbības sfērās.

„Man ir patīkami konstatēt faktu, ka mūsu domas un mērķi šajos virzienos pilnīgi sakrīt ar Polijas pusi. Mēs jau pat ieplānojām tālāko kopējo darbu nākamajam gadam. Par to vēl ir agri runāt, bet domāju, ka mums izdosies organizēt Daugavpilī Polijas – Latvijas ekonomisko forumu, kurš tiks veltīts tematiskajai sadarbības programmai ekonomikas sfērā un mūsu uzņēmēju investīciju iespējām”, - pastāstīja pilsētas mērs.

Poļi ir gatavi atbalstīt mēra J. Lāčplēša ideju par Polijas – Latvijas ekonomikas foruma organizēšanu nākamajā gadā Daugavpilī.

Savukārt vēstneša kungs pateicās par tikšanās iespēju ar Daugavpils pašvaldības vadītāju, pajokojot, ka apmeklē mūsu pilsētu biežāk nekā Polijas prezidents. Pēc diplomāta vārdiem par galveno apspriešanas jautājumu kļuva Latgales reģiona pilsētu ekonomisko attiecību ar Poliju padziļināšanas paņēmienu izskatīšana. „Mums jau ir parakstīti līgumi, piemēram, starp Mazpolijas reģionu un Latgali, bet tagad strādāsim pie tā. Lai šāds līgums tiktu noslēgts jau ar Mazuras reģionu”, - atzīmēja Polijas sūtnis.

Augstais viesis atzīmēja, ka viņu priecē lielais pasākumu skaits kultūras dzīves sfērā, kurā piedalās Polijas pārstāvji. Piemēram, Rotko rezidencē patlaban strādā Polijas mākslinieks, bet vēl viens polis kļuva par Starptautiskā teātra festivāla dalībnieku, kurš tagad notiek Cietoksnī, bet novembrī uz Daugavpils teātra skatuves notiks iestudējuma pirmizrāde pēc pazīstamā poļu autora darba motīviem.

Diplomāts domā, ja tiks atrasts pamats sadarbībai ekonomikas jomā, parādīsies finanšu līdzekļi kultūras un izglītības atbalstam un attīstībai. Iespējams, ka drīzumā Daugavpilī būs atvērts Mazpolijas reģiona informatīvais ofiss. Turklāt pēc diplomāta domām mūsu pilsētu var droši nosaukt par poļu galvaspilsētu Latvijā, jo šeit atrodas galvenais poļu minoritātes kultūras centrs.

Pēc Daugavpils mēra domām pastāvošā Daugavpils un Polijas sadarbības pieredze ir visai veiksmīga, aizvadīti daudzi kopēji projekti, tādēļ nedrīkst palaist garām brīdi un jāpalīdz mūsu uzņēmējiem.

Sūtnis Irži Mareks Novakovski atzīmēja, ka šobrīd Polijas vidējais bizness iziet starptautiskajā tirgū, un atšķirībā no lielām kompānijām, kuras galvenokārt orientējas uz Rīgu, ir ieinteresēts meklēt partnerus Daugavpilī.


Написать комментарий