«Socnodokļa» griesti – 32 600 latu gadā; milzu «māmiņalgas» nebūs iespējamas

foto: 7bloggers.ru
foto: 7bloggers.ru

Šā gada novembrī Labklājības ministrija valdībai varētu piedāvāt lemt par ar valsts sociālās apdrošināšanas iemaksām apliekamo ienākumu "griestu" noteikšanu 32 600 latu jeb 46 400 eiro apmērā, portālu "Delfi" informēja Labklājības ministrijas Sociālās apdrošināšanas departamenta direktore Jana Muižniece.

Viņa skaidro, ka šādu "socnodokļa" objekta maksimālo apmēru plānots noteikt, ņemot vērā to, cik lieli "griesti" bija noteikti līdz 2008. gadam proti laikam, kad šie "griesti" uz laiku tika atcelti.

Tāpat, aprēķinot ar "socnodokli" apliekamo ienākumu maksimālo apmēru, ministrija ņēmusi vērā arī tautsaimniecībā nodarbināto vidējās bruto darba samaksas izmaiņas laika posmā no 2009. līdz 2014. gadam un Finanšu ministrijas prognozes par faktisko un prognozēto darba samaksas pieaugumu.

Jāatgādina, ka sociālo iemaksu algas griesti tika atcelti 2008. gadā, kad tika prognozēts, ka šādi tiks nodrošināti papildu ieņēmumi sociālajā budžetā. Tomēr, ņemot vērā to, ka sociālās iemaksas ir par pamatu dažādu pabalstu un pensiju apmēra palielināšanai, pēc griestu atcelšanas izveidojās situācija, ka atsevišķas personas varēja saņemt milzīgas māmiņalgas un bezdarbnieku pabalstus.

Atbilstoši publiski izskanējušai informācijai, lielākā Latvijā izmaksātā māmiņalga pārsniedz 12 tūkstošus latu mēnesī, bet lielākais bezdarbnieku pabalsts - pat 25 tūkstošus latu mēnesī.

Pret ar sociālajām iemaksām apliekamo algu ierobežojumu atcelšanu savulaik iebilda gan dažādas uzņēmēju organizācijas, gan Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība.


Написать комментарий