Klauvēšana pa koku tik tiešām pasargā no neveiksmes

foto: infoglaz.ru
foto: infoglaz.ru

Rietumu kultūrā izplatītākā māņticība droši vien ir klauvēšana pa koku, lai izvairītos no neveiksmēm.

Citās kultūrās ar šo pašu mērķi cilvēki var spļaut pāri plecam vai mest sāli. Jābrīnās, bet pat nemāņticīgi cilvēki nereti izmanto šos rituālus, - vēsta innovanews.ru.

Čikāgas universitātes Biznesa skolas jaunais pētījums parādīja: šķiet, ka šī māņticība tik tiešām darbojas.

Cilvēki domā, ka kāds negatīvs lietas rezultāts īpaši ir iespējams pēc lāsta. Ja kāds pateiks kaut ko tamlīdzīgu „neviens no maniem paziņām nekad necieš autokatastrofā”, rodas šīs katastrofas neizbēgamības sajūta. Tomēr, ja cilvēki izmanto „melnās zīmes” noņemšanas rituālu, šķiet, ka neveiksme tiek atlikta vai iznīcināta.

Visi rituāli, kuri ir vērsti uz lāsta iznīcināšanu, ir saistīti ar cilvēka kustību, t.i., cilvēki kopā ar sāli, siekalām vai kokam klauvēšanas procesā it kā nodod fatālu neveiksmi, samazinot negatīvās gaidas un bažas.

„Pētījuma rezultāti rāda, ka ne visas darbības lāsta iznīcināšanai, ir vienlīdz efektīvas. Vislabāk, ja darbības negatīvisma nodošanai ir virzienā no cilvēka”, - pastāstīja docente Džeina Raizena. „Ja cilvēks veic zināmas darbības, šķiet, ka tas efektīvāk atraida neveiksmi vai nelaimes gadījumu”.

Pētījuma rezultāti publicēti žurnālā  Journal of Experimental Psychology: General.


Написать комментарий