Paziņoti Nobela prēmijas ieguvēji fizikā

foto: independent.co.uk
foto: independent.co.uk

Zviedrijas Karaliskā Zinātņu akadēmija 8.oktobrī paziņojusi, ka prestižo 2013.gada Nobela prēmiju fizikā ieguvuši Fransuā Englerts (François Englert) un Pīters Higss (Peter W. Higgs).

Abi fiziķi, kuri šobrīd jau pārsnieguši 80 gadu slieksni, guvuši atzinību par to, 1964.gadā izdarījuši nozīmīgu teorētisko atklājumu, kura patiesums praksē pierādīts 2012.gadā – proti, atklājuši elementārdaļiņu, ko dēvē par Higsa bozonu.

Jāpiemin, ka beļģis Englerts un brits Higss, jau plaši apspriesto atklājumu izdarīja savstarpēju nesaistītu pētījumu rezultātā.

Savukārt 7.oktobrī tikuši paziņoti arī šā gada laureāti Nobela prēmijai psiholoģijā un medicīnā. To saņēmuši amerikāņi Rendijs Šekmens (Randy W. Schekman ), Džeims Rotmens (James E. Rothman) un vācietis Tomass Zīdhofs (Thomas C. Südhof).

Šie tīrs Amerikas Savienoto Valstu universitātēs strādājošie zinātnieki apbalvoti par darbu, kas veikts, pētot vielu pārvietošanas sistēmu dzīvnieku šūnās. Viņu atklājumi saistībā ar šūnu vezikulu jeb pūslīšu satiksmi dod iespēju saprast, ka dzīvnieku (arī cilvēku) šūnas pašas organizē iekšējo pārvietošanas sistēmu tā, lai attiecīgā aktīvā viela šūnā nonāktu īstajā vietā un īstajā laikā.


Написать комментарий