Aptur vērienīgu «naudas atmazgātāju» grupu; VID aizdomas par valdības telpu uzkopēja “Cleanhouse” iesaisti

foto: kmk-cleaning.ru
foto: kmk-cleaning.ru

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde apturējusi kārtējā "naudas atmazgātāju" grupējuma darbību, kura pakalpojumus izmantoja viens no Latvijā lielākajiem uzkopšanas un apsaimniekošanas nozares uzņēmumiem. 

Pēdējo divu gadu laikā grupas darbību rezultātā valsts budžetam nodarīti zaudējumi vismaz pusmiljona latu apmērā, noziedzīgi iegūtie līdzekļi izmantoti "aplokšņu algu" izmaksai.

Portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija liecina, ka šajā lietā kratīšana notika arī uzkopšanas uzņēmumā "Cleanhouse".

Uzņēmuma valdes loceklis Kristaps Drone, jautāts par kratīšanu viņa uzņēmumā "Cleanhouse", portālam "Delfi" sacīja, ka pagaidām nekomentēs notikušo, pusotras stundas laikā sagatavošot paziņojumu.

Iepirkumu uzraudzības biroja dati liecina, ka "Cleanhouse" regulāri uzvar valsts un pašvaldību iestāžu rīkotajos iepirkumos par telpu uzkopšanu – firma rūpējas par tīrību Ministru kabineta ēkā un daudzos "Valsts nekustamo īpašumu" pārvaldībā esošos namos, piemēram, Ārlietu ministrijas ēkā. Nupat, šā gada 4. oktobrī uzņēmums atzīts par uzvarētāju Latvijas Bankas rīkotajā iepirkumu konkursā par telpu uzkopšanu un ieguvis 61 685 latus vērtu līgumu.

Uzņēmuma 100% īpašnieks ir Edvīns Vansovičs, kurš darbojas arī uzņēmuma valdē, bet valdes priekšsēdētājs ir Juris Miķelis, liecina Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas "Lursoft" dati. 2012.gadu uzņēmums noslēdza ar 40 084 latu peļņu, bet tā apgrozījums bija 3,1 miljons latu.

Trešdien, 9.oktobrī, Finanšu policija veica 30 kratīšanas Rīgā un Rīgas rajonā. Šobrīd sešas personas aizturētas, portālu "Delfi" informēja VID Komunikācijas nodaļa.

Lieta par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizēšanu sākta 12.septembrī. Izmeklēšanas laikā Finanšu policija noskaidroja, ka lielākais patiesā labuma guvējs - "grupējuma klients" - ir viens no vadošajiem uzkopšanas un apsaimniekošanas uzņēmumiem Latvijā. Noziedzīgo darbību rezultātā valsts budžetam nodarīti zaudējumi vismaz 576 989,72 latu apmērā.

Veicot 30 kratīšanas Rīgā un Rīgas rajonā uzņēmumu juridiskajās adresēs, iesaistīto personu dzīvesvietās un automašīnās, tika iegūti būtiski lietiskie pierādījumi. Kratīšanu laikā izņemta skaidra nauda - 21 000 latu un 37 000 eiro, kas bija paredzēti "aplokšņu algu" izmaksai.

Lai iesaistītās personas zinātu, kā izskatās viņu "formālais" direktors, grupējumā iesaistīto personu darba kabinetā pie sienas bija izvietotas fotogrāfijas ar fiktīvo uzņēmumu amatpersonām un to nosaukumiem.

Izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka noziedzīgais grupējums organizēja fiktīvu uzņēmumu darījumu ķēdes ar nolūku izvairīties no nodokļu nomaksas un legalizēt noziedzīgā ceļā iegūtus finanšu līdzekļus. Lai samazinātu valsts budžetā maksājamo PVN apmēru un legalizētu noziedzīgi iegūtos finanšu līdzekļus, shēmas "klienti" savās pievienotās vērtības nodokļa atskaitēs iekļāva faktiski nenotikušus darījumus ar fiktīviem uzņēmumiem, tādējādi samazinot sava uzņēmuma valsts budžetā maksājamo nodokļu apmēru. Grupējuma pakalpojumus izmantoja vairāk nekā 10 metālapstrādes un būvniecības jomā reāli strādājoši uzņēmumi.

Kriminālprocesā šobrīd turpinās sākotnējās un neatliekamās izmeklēšanas darbības, kā arī tiek pārbaudīti fakti par iespējamo saistību ar citu noziedzīgu nodarījumu.


Написать комментарий