Sprūdžs: Apvienošanās attīstības vārdā ir pašvaldību pašu izšķiršanās

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

«Pašvaldību apvienošanās ļaus izveidot spēcīgākus novadus, kas spēs straujāk attīstīties un iedzīvotājiem piedāvāt draudzīgāku dzīves vidi. Ir jāizbeidz spekulācijas, ka kāds valdībā tagad ar viltu vai varu mēģinās pārzīmēt robežas – pašvaldībām ir pašām jāuzņemas atbildība par to, cik ātri un ar kādiem līdzekļiem attīstīties, bet valsts pienākums ir nodrošināt iespēju piedāvājumu,» pauž vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs.

Iespēja brīvprātīgi apvienoties ir paredzēta Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavotajos grozījumos Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā, ko otrdien, 15. oktobrī atbalstīja Ministru kabinets.

Sagatavotajā likumprojektā iekļautas normas, kas ļaus pašvaldībām apvienoties vēlēšanu starplaikā vai arī uz kārtējām vēlēšanām. Iecerēts, ka pašvaldību grupas, kas varēs brīvprātīgi apvienoties, ieteiks Ministru kabinets, informē VARAM.

«Sabiedrības un visas valsts interesēs ir spēcīgas pašvaldības, kas var nodrošināt pēc iespējas plašākas un labākas uzņēmējdarbības, mācību un sociālo pakalpojumu iespējas saviem iedzīvotājiem. Šīm iespējām ir jābūt maksimāli līdzvērtīgām visā valsts teritorijā, kas pie esošās situācijas, kad novadu lielums un kapacitāte ir tik ļoti dažāda, ir gandrīz neiespējami. Tas, ja kāds mazs novads ir labāk pārvaldīts un attīstās straujāk nekā kāds reģionālais centrs, ir labi, bet mūsu pienākums ir nodrošināt iespēju attīstīties arī mazāk veiksmīgajiem, kuriem tuvākajos gados apvienošanās būs izdzīvošanas un tikai tad attīstības jautājums,» norāda ministrs.

VARAM pavasarī publiskotajā izvērtējumā par administratīvi teritoriālās reformas rezultātiem un sekām secināja, ka labākās attīstības iespējas ir vidēja lieluma un lielākiem novadiem. Tādēļ ministrija rosināja likumdošanas iniciatīvu, kas radīs priekšnoteikumus spēcīgāku un attīstības iespējās līdzvērtīgu pašvaldību izveidei laika periodā līdz 2020.gadam.

Šobrīd spēkā esošajā administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā noteiktas deviņas republikas pilsētas un 110 novadu administratīvās teritorijas.


Написать комментарий