Zinātnieki izmēģina «zemūdens interneta» iespējas

foto: oboibesplatno.ru
foto: oboibesplatno.ru

Ņujorkas Bufalo Universitātes pētnieki izmēģinājuši wi-fi tīkla darbību ezera dzelmē, lai pārbaudītu "zemūdens interneta" darbību, vēsta BBC.

Tehnoloģija, ko testēja zinātnieku komanda, var tikt izmantota, lai noteiktu cunami draudus un padarītu katastrofu brīdināšanas sistēmas uzticamākas. Pētnieku galvenais mērķis ir izveidot zemūdens komunikācijām vienotu standartu, kas atvieglotu un paātrinātu komunikāciju dažādu organizāciju starpā.

Parasti bezvadu tīkla komunikācijā izmanto radioviļņus, savukārt tīkla tehnoloģija zem ūdens, izmanto skaņas viļņus. Bezvadu tīkla komunikācija zem ūdens ir bijusi iespējama jau kādu laiku, tomēr lielākā problēma līdz šim ir bijusi vairāku sistēmu, ko lieto dažādas organizācijas, savstarpējā komunikācija. Piemēram, ASV Nacionālā okeānu un atmosfēras administrācija (National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA) jau izmanto skaņas viļņus, lai ūdens virspusē nosūtītu datus no cunami sensoriem, kas atrodas zem ūdens. Tomēr, tā kā ASV Jūras kara flotei ir atšķirīga komunikāciju infrastruktūra, NOAA un ASV Jūras kara flote savā starpā ar datiem nevar ātri dalīties.

«Vienots bezvadu komunikācijas tīkls dos mums līdz šim nebijušu iespēju reālā laikā vākt un analizēt datus no okeāniem,» stāstīja galvenais pētnieks Tomaso Melodia (Tommaso Melodia). «Padarot šo informāciju pieejamu jebkuram, kam ir viedtālrunis vai dators, varētu glābt dzīvības – it īpaši katastrofu, piemēram, cunami, laikā,» tehnoloģijas ieguvumus skaidroja pētnieks.

Tīkla izmēģinājums notika ezerā netālu no Bufalo, un tā laikā pētnieku grupa ūdenī iemeta divus 18 kilogramus smagus sensorus, bet pēc tam izmantoja klēpjdatorus, lai no tiem savāktu informāciju. Zinātnieki cer, ka nākotnē šādus sensorus varētu izmantot dabas katastrofu noteikšanu. Vairāk informācijas par pētījumu zinātnieki sniegs nākammēnes.


Написать комментарий