IBM radīja datoru, kurš pārtiek no asinīm

foto: corbis
foto: corbis

Dators, kurš var precīzi emulēt cilvēka smadzenes, ir informātikas Svētais Grāls. Kā apgalvo IBM, kompānija spēja paspert kārtējo soli uz šo mērķi, radot datoru, kurš izmanto „elektroniskās asinis”.

Šī tehnoloģija tiek izmantota vienlaikus kā enerģijas avots un datora atdzesētājs. Šīs funkcijas ir līdzīgas funkcijām, kuras veic asinis galvas smadzenēs. Kā ziņo BBC, sistēma tika demonstrēta pagājušajā nedēļā Cīrihes IBM laboratorijā.

„Mums jārada superdatori, kuri būs 10 tūkstošus reižu energoefektīvāki, – teica IBM zinātnieks, doktors Bruno Mišels. – Radot sistēmu, kuru atdzesē šķidrums, ar elektriskajiem tīkliem mēs IBM Research esam spēruši pirmos soļus uz rītdienas bionisko datoru radīšanu”.

Smadzenes patērē tādu pašu enerģijas daudzumu kā 20 vatu spuldze, un aizņem divu litru burkas tilpumu. Tās ir apmēram 10 tūkst. reižu efektīvākas nekā jebkurš mūsdienu dators. Lieta ir apstāklī, ka tās izmanto tikai vienu ārkārtīgi efektīvu kapilāru un asinsvadu tīklu siltuma  un enerģijas transportēšanai. Ap 40% to apjoma tiek izmantoti funkcionālo iespēju uzturēšanai un tikai 10% enerģijas piegādei un atdzesēšanai.

Tai pašā laikā dators 99% tilpuma izmanto atdzesēšanai un barošanai, un tikai 1% informācijas apstrādei.

Līdz 2060. gadam IBM plāno radīt galda datoru, kura ražīgums pārsniegs petaflopa ražīgumu, kurš patlaban aizņem pusi no futbola laukuma. IBM sistēma, kura ir pazīstama kā „oksidēšanās– reducēšanās plūsma”, pārvieto „asins” elektrolītus, kuri nodrošina ar enerģiju un aizvada siltumu.

„Zīmīgi, ka šķidruma atdzesēšanas sistēma, kura ne tikai saglabā čipus darba temperatūras robežās, bet nodrošina arī nepieciešamo jaudu, ir līdzīga cilvēka asinsrites sistēmai, kura pārnēsā siltumu un enerģiju”, – teikts atskaitē.

Kā portāla Cnet žurnālistiem pastāstīja Stīvens Šenkleds, divi šķidrumu tipi ar elektrolītiem, katram no kuriem būs pretēja polaritāte, cirkulēs pa enerģijas sadales sistēmu. Elektrolīti ceļos pa caurulītēm, kuras kļūs arvien tievākas un tievākas. To minimālais biezums nepārsniegs cilvēka mata biezumu, bet tas nozīmē, ka tās varēs izmantot tur, kur nevar izmantot parastos elektrības vadus.

Kā ziņo Mail Online, šis darbs ir datora, kurš spēs imitēt cilvēka smadzeņu darbu, izstrādes projekta daļa.


Написать комментарий